Απορρίφθηκαν οι προσφυγές καταθετών που ζητούσαν να ακυρωθεί το Μνημόνιο και να λάβουν αποζημίωση
Νόμιμο έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το κούρεμα των καταθέσεων που επεβλήθη στην Κύπρο το 2013, με το Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα, προσφεύγοντας σε ευρωπαϊκή στήριξη.
Το Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές Κυπρίων που ζητούσαν την ακύρωση του μέτρου και αποζημίωση ισόποση με το ποσό των καταθέσεων τους που κουρεύτηκε.
Σε ανακοίνωση του το Δικαστήριο αναφέρει ότι η χρηματοδοτική συνδρομή προς την Κύπρο δόθηκε από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Ο ESM δεν περιλαμβάνεται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ότι η απόφαση για χρηματοδότηση της Κύπρου δεν αποτελεί πράξη της Επιτροπής και της Ευρωπα:iκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε παράγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων.
Σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων η απόφαση αναφέρει ότι «η μείωση της αξίας των καταθέσεων των ιδιωτών δεν μπορεί να θεωρηθεί υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καταθετών, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 17, παράγραφος 1, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Η υπογραφή του επίμαχου μνημονίου κατανόησης ανταποκρίνεται σε σκοπό γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η ΕΕ», δηλαδή στην εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.
«Λαμβανομένου υπόψη του σκοπού και της φύσεως των υπό εξέταση μέτρων καθώς και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καταθετών» καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου.