Αποφασισμένη να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νότια της Κύπρου εμφανίζεται η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να δικαιολογεί σήμερα τις κινήσεις αυτές, επικαλούμενος συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης των κατεχόμενων.
“Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας”, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
“Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι”, υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι “οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα”, αναφέροντας ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. Είπε, επίσης, ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του σκάφους Barbaros στη Μεσόγειο ήταν “πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση”. Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα “το πάνω χέρι”, καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου πως την Κύπρο ως ενιαίο κράτος "δεν την κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί", και προειδοποίησε: "Όπως και αν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι".
"Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι "έχουμε το δικαίωμα ερευνών στον νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς", τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών", ανέφερε, και η δήλωσή του αυτή αναπαράγεται σήμερα από το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ.
Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζουν προκλητικές τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.
“Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη "συμφωνία" μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της "συμφωνίας" αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Προσθέτουν, επίσης, ότι “δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια "δύο κρατών" είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων”.