Με τη φωτιά παίζει η Τουρκία που κλιμακώνει την ένταση καθώς το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros αλωνίζει από οικόπεδο σε οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ
Η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά μέτρων κατά της Τουρκίας, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Πάντως χθες, Τρίτη, το Barbaros διέσχισε τα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό ότι την Δευτέρα κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επιστολή - ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου - του προέδρου Αναστασιάδη, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Με την επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν σε μια προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, που θα αποτελούσε μεγάλο «χτύπημα» στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Στο μεταξύ οκτώ μέτρα, ως πρώτη δόση, αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, δίνοντας την απάντηση της Λευκωσίας στις τουρκικές προκλήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι αποφάσεις, μετά από μια διήμερη σύνοδο, λήφθηκαν την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» βρισκόταν στα ανοικτά της Λεμεσού, ενώ είναι σαφές πως η Άγκυρα δεν φαίνεται να επηρεάζεται, προχωρώντας απρόσκοπτα στην εφαρμογή των σχεδιασμών της.
Η Κυβέρνηση, αξιολογώντας τα δεδομένα που διαμορφώνονται, θα κινηθεί σε δύο άξονες, προσβλέποντας σε στήριξη. Πρώτον, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας ισχυρή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανακοινώσει πως δεν θα επιτρέψει άνοιγμα άλλων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Δεύτερον, προσβλέπει προς τους γείτονες, κυρίως γίνεται λόγος για Ισραήλ και Αίγυπτο.