Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο νότια της Κύπρου. Η Τουρκία προχώρησε σε μια άκρως προκλητική κίνηση.
Πλέον στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ πλέει το ωκεανογραφικό σκάφος Barbaros. Παρακολουθείται στενά από τις αρχές της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και σε ανοικτή επικοινωνία με την Αθήνα.
Την ίδια ώρα, ρωσικό πλοίο πραγματοποιεί από χθες τριήμερη άσκηση στην ίδια περιοχή, με χρήση πραγματικών πυρών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από δυτικά της Πάφου, μέχρι και τα όρια των οικοπέδων 2, 3 και 9, το Ισραήλ ξεκινά σήμερα αεροναυτικές ασκήσεις.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό σκάφος βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντερούν και Μερσίνας, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα.
Η κάθοδος του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, έγινε με πορεία από τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, περνώντας από τα βορειοδυτικά όρια της θαλάσσιας ζώνης που δέσμευσε η Ρωσίας για τις αεροναυτικές ασκήσεις.
Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.
Η κίνηση του γεωτρύπανου να ξεκινήσει τη διαδικασία ενόχλησε την τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς θεωρεί ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται γεωτρήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στη Λευκωσία, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης χαρακτήρισε παράνομη και απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί.
Μέτρα που θα εφαρμόζονται βήμα με βήμα, αποφασίζει σήμερα η Λευκωσία, ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Η εισβολή του τουρκικού Μπαρμπαρός χθες στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσε συναγερμό και το Εθνικό Συμβούλιο, αξιολογώντας τα δεδομένα, προχωρά στην υιοθέτηση σειρά μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο αποτελεί το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας που θα θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα εξετάζονται νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας και της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες. Περαιτέρω, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.