Κρίσιμες, όπως λέγεται από κυβερνητικές πηγές, αποφάσεις για μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να λάβει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Μεταξύ άλλων ενδέχεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Αναστασιάδης, να ενημερώσει σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου μεθαύριο, Πέμπτη. Σε ερώτηση, αν έχει ήδη ληφθεί απόφαση για αναβολή της συνάντησης Αναστασιάδη - Έρογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, απάντησε ότι "πρόκειται για ένα από τα σενάρια που συζητούνται". Η Κυπριακή Δημοκρατία, προέβη ήδη σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα κόμματα ζητούν από την κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα τη λήψη μέτρων για τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ορισμένα ζητούν ακόμη και αποχώρηση του προέδρου Αναστασιάδη από τις συνομιλίες.
Η τουρκική κορβέτα Μπάφρα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της γεώτρησης του κοιτάσματος Ονασαγόρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος βρίσκεται σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από το σημείο της γεώτρησης. Στην περιοχή παρατηρείται συνεχής παρουσία τουρκικών σκαφών, τα οποία εναλλάσσονται κατά διαστήματα.
Πάντως, οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ - KOGAS και η γεώτρηση στο κοίτασμα συνεχίζονται κανονικά.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν αναλάβει να εγγυηθούν την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει με όποιους τρόπους εκείνοι θεωρούν πιο αποδοτικούς. Σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Action 24, που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή και το πρώτο μέρος μεταδόθηκε χθες βράδυ, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, με πλέγμα ισχυρών συμμαχιών.
Στο μεταξύ, δύο φορές μέσα σε δέκα μέρες, η πρώτη με τους 345 Σύρους μετανάστες και η δεύτερη τώρα με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η έλλειψη σκαφών ανοικτής θαλάσσης έφερε τη Λευκωσία προ μεγάλης αμηχανίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παρουσιάζεται δυσαρεστήμενη που η Βουλή δεν επέτρεψε την αγορά σκαφών για έρευνα και διάσωση, αλλά και για παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που ρωτήθηκε αν η Λευκωσία, χωρίς πλωτά μέσα, νοιώθει να έχει "δεμένα τα χέρια", απάντησε: "Πιο ακριβές θα ήταν, αν λέγαμε ‘χωρίς χέρια’. Διότι η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκεί δεν θα σήμαινε ότι θα μπαίναμε σε μάχη. Θα δήλωνε όμως ότι στοιχειωδώς ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ μας". Σε ερώτημα κατά πόσον η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή να επανεξετάσει το ζήτημα αγοράς σκαφών ανοικτής θαλάσσης, η ίδια πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή Κύπρου", μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι "στο παρελθόν η Εθνική Φρουρά θεωρούνταν κατεξοχήν στρατός ξηράς, σήμερα πρέπει να δούμε πώς ο σχεδιασμός αυτός επεκτείνεται και στη θάλασσα, ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών της χώρας αλλά και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος".