"Δεν υπάρχει σχέδιο Β'. Η Τουρκία προσπάθησε εδώ και 40 χρόνια την αναβάθμιση του μορφώματος των κατεχομένων, αλλά απέτυχε" δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Εθνικό Κήρυκα" που αναδημοσιεύει το ΑΠΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή.
"Η Τουρκία ανέκαθεν κρατούσε το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού. Δεν είναι ο μόνος παίκτης στη σκακιέρα του Κυπριακού, αλλά είναι ο βασικός" υποστήριξε ο Κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "από την ένταξη της ολότητας της κυπριακής επικράτειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, έχει επαναβεβαιωθεί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, που στήριξαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα ότι η λύση των δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή για την Κύπρο. Τόσο απλά και καθαρά. Το πλαίσιο της λύσης είναι εκεί, απλώς πρέπει να συμφωνήσουμε το περιεχόμενο".
Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Εθνικό Κήρυκα" ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:
- στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εκφράζονται διάφορες τάσεις όσον αφορά το Κυπριακό και τη λύση του. Δεν επιθυμώ να τοποθετηθώ ως προς την πραγματική βούληση των Τουρκοκυπρίων, άλλωστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι πολιτικά μονολιθική
- το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχει στόχο τη δημιουργία νέας δυναμικής (Κυπριακό, επανεκκίνηση ενταξιακής πορείας Τουρκίας) και από το οποίο, αφ' ενός να κερδίζουν κάτι όλα τα μέρη (win-win scenario) και από την άλλη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να λάβει μια νέα ώθηση
- αν υπήρξαν ευκαιρίες καλές ή καλύτερες από τις προσφερόμενες, θα κριθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος και βεβαίως από την κατάληξη της περιπέτειας που βασανίζει τον κυπριακό Ελληνισμό τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν εξυπηρετεί να επιστρέφουμε στο παρελθόν με κριτική διάθεση. Το παρελθόν μπορεί μονάχα να μας παραδειγματίζει για να χαράσσουμε το μέλλον
Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και στις ημέρες του 1974, σημειώνοντας ότι "με την κλήση για κατάταξή μου, κατατάγηκα στη μονάδα επιστράτευσης και υπηρέτησα μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε απολύθηκα, κανονικά και νόμιμα, όπως όλοι οι φοιτητές που βρεθήκαμε στην Κύπρο, εκείνο το καλοκαίρι".
Για την τουρκική εισβολή τόνισε ότι "ήταν μια τραυματική εμπειρία για όλους μας, για τον κάθε Έλληνα Κύπριο, όπου και αν ανήκε, όποια ιδεολογία και αν πίστευε. Ήταν μια σκοτεινή στιγμή που όσοι την ζήσαμε απευχόμαστε να μην την ζήσει ποτέ ξανά ο τόπος μας και ο λαός μας. Σημασία έχει ότι το τραγικό γεγονός της τουρκικής εισβολής πέραν των δεδομένων, απτών και αισθητών συνεπειών της, των νεκρών, των αγνοουμένων, των προσφύγων, των εγκλωβισμών, της δυστυχίας, του πόνου και της καταστροφής, ανέτρεψε την ιστορική διαδρομή αυτού του νησιού ανά τους αιώνες. Η εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, η μετακίνηση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου όλων των Τουρκοκυπρίων και ο οργανωμένος εποικισμός από την Τουρκία δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα επί του εδάφους. Όσο ο χρόνος διαρρέει άγονα, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτή η προσωρινότητα να μετατραπεί σε μονιμότητα. Η έγνοια μου και η αγωνία μου είναι να μην επιτρέψουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου. Έχω ένα μήνυμα, με αφορμή αυτή την τραγική επέτειο: Να αποτρέψουμε, πάση θυσία, την ολοκλήρωση αυτής της τραγωδίας. Το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει σε όλη την επικράτεια της χώρας".
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι "φέτος την άνοιξη, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και πριν μερικές βδομάδες, 40 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της εισβολής. Πιστεύω πως δεν υπάρχει Κύπριος σε αυτό το νησί, που δεν επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή, χωρίς φόβο και αβεβαιότητα διαβίωση. Οφείλουμε ως πολιτικοί ηγέτες τούτου του τόπου, να μην απογοητεύσουμε τη χώρα μας, τους συμπατριώτες μας και την Ιστορία ακόμα μια φορά".