"Ο εκτουρκισμός της κατεχόμενης Κύπρου συνεχίζεται και ο αριθμός των εποίκων αυξάνεται συνεχώς", τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, προσθέτοντας ότι "η επιλογή μας όμως είναι μόνο μία: να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας για την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας".
Ο κ. Αιμιλίου μίλησε σε συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης, για την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Στην ομώνυμη εκκλησία προηγήθηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες στα τραγικά γεγονότα του 1974, το οποίο τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Γενικό Προξενείο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).
Ο κ. Αιμιλίου, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, ανέφερε ότι "την τελευταία φορά που είδα το σπίτι μου ήμουν δέκα χρονών παιδί. Και τώρα, που διάγω την 5η δεκαετία της ζωής μου, ακόμη ελπίζω να επιστρέψω. Αυτή η ελπίδα κρατά και τον αγώνα μας ζωντανό". Στην αρχή της ομιλίας του, ο Κύπριος διπλωμάτης επεσήμανε ότι "οι πληγές που άνοιξε η εισβολή πριν 40 χρόνια, η συνεχιζόμενη κατοχή και ο πόνος ούτε απαλύνονται, ούτε επουλώνονται".
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη, γιατί αυτό που έγινε ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να ξεχαστεί. Αυτό είναι και το κίνητρο του αγώνα μας για να δούμε τον ήλιο της δικαιοσύνης, μετά από δεκαετίες να ανατέλλει πάνω από την πατρίδα μας".
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, τόνισε ότι "είναι μια τραγική μέρα, με ανάμικτα αισθήματα" και "δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτή τη μαύρη μέρα για τον Ελληνισμό".
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σπινέλλης επεσήμανε επίσης ότι "βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί πρέπει να θυμόμαστε την καταστροφή", ενώ εξέφρασε την ελπίδα "να γιορτάσουμε σύντομα την ελευθερία της Κύπρου".
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κώστας Τσέντας, η πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης και ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης, Κώστας Κωνσταντινίδης.
Όλοι τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη για περαιτέρω ενεργοποίηση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την προώθηση του Κυπριακού στις ΗΠΑ, ενώ ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελευταίες "θετικές τοποθετήσεις" για την Κύπρο από Αμερικανούς αξιωματούχους και ιδιαίτερα του αντιπροέδρου Μπάιντεν θα μεταφραστούν σε επίσημη πολιτική και σε δράση από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, Προσωπικά, αισιοδοξώ ότι θα δούμε καλύτερες εξελίξεις", όπως είπε.
Στο μνημόσυνο και στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μανώλης Καμπουράκης.