Με συμβολικό τρόπο, στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, στην είσοδο του Καπιτωλίου, στελέχη του Κογκρέσου έκοψαν το "συρματόπλεγμα της ντροπής", που για σαράντα χρόνια χωρίζει τη γη και το λαό της Κύπρου.
Στο πλαίσιο του 30ου ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) δόθηκε συνέντευξη Τύπου στον χώρο του Καπιτωλίου και κόπηκε συμβολικά αγκαθωτό συρματόπλεγμα από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εντ Ρόις, παρουσία σαράντα και πλέον μελών της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, των πρεσβευτών Ελλάδας και Κύπρου στις ΗΠΑ, Χρίστου Παναγόπουλου και Γιώργου Σιακαλλή, καθώς και στελεχών ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.
Στα σκαλιά του Καπιτωλίου, σ' ένα μεγάλο πανό αναγραφόταν: "Κύπρος 1974-2014: Ακόμη υπό κατοχή, ακόμη διαιρεμένη. Τερματίστε τώρα την αδικία".
Ο κύριοι Μενέντεζ και Ρόις επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους στο Κυπριακό, προβάλλοντας ως βασική επιδίωξη την "αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από το νησί".
"Πιστεύω ότι η οικονομική ζώνη που μοιράζονται η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου η ενέργεια αφθονεί, μπορεί να είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει ένα ελπιδοφόρο μέλλον", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μενέντεζ, ενώ ο κ. Ρόις υποστήριξε ότι "πρέπει να αφεθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να τα βρουν και ας εγκαταλείψουν επιτέλους το νησί οι τουρκικές δυνάμεις".
Στο συνέδριο μίλησαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, όπως οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών, Έρικ Ρούμπιν και Έιμος Χόκσταϊν. "Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Μπάιντεν αντικατοπτρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ", υποστήριξε ο κ. Ρούμπιν, προσθέτοντας: «επιθυμούμε να δούμε δίκαιη και διαρκή διευθέτηση της σύγκρουσης στο νησί.
Όλοι μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο Λευκό Οίκο και στην κυβέρνηση είμαστε δεσμευμένοι να δούμε αυτή την χρονιά να είναι χρονιά προόδου στο Κυπριακό» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά και ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα διορίσει σύντομα ειδικό σύμβουλο που θα εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού. Επίσης, μίλησε και για τις "τεράστιες δυνατότητες" που προσφέρει η Κύπρος στον ενεργειακό τομέα.
Ο κ. Χόκσταϊν, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Ενεργειακή Διπλωματία, αναφέρθηκε στα "νέα δεδομένα" της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των υδρογονανθράκων, εκτιμώντας ότι "οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται στην Κύπρο, έχει επίδραση στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές. Βρισκόμαστε σε μια ιστορική χρονική περίοδο" και "η Κύπρος χρειάζεται να βοηθήσει στην ποικιλότητα των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο συνέδριο, παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων και μελών του Κογκρέσου, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή κατάσταση σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τον ενεργειακό τομέα, τις προσπάθειες για βελτίωση της οικονομίας και για τη «νέα πραγματικότητα» στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας τον «στρατηγικό συνεταιρισμό» των δυο χωρών.
Αναφερόμενος στην 40χρονη επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «αποτελεί επείγουσα πρόκληση να ενδυναμώσουμε τις κοινές μας προσπάθειες, μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων, για να τερματίσουμε το απαράδεκτο στάτους κβο και να επανενώσουμε την Κύπρο».
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για "ακραίες θέσεις" που παρουσιάστηκαν στις συνομιλίες από την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας: "έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη πως εμείς είμαστε έτοιμοι να φέρουμε τον πίνακα των συγκλίσεων μας μέχρι το Σεπτέμβρη".
Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους,τόνισε ότι "η Κύπρος είναι βαθιά ευγνώμων στη δική σας συμβολή για να καταστεί η επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν πραγματικότητα και επιτυχημένη".
Στο συνέδριο μίλησαν επίσης οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος και Γιώργος Σιακαλλής, αντίστοιχα. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε τη "συνεχή και σταθερή" υποστήριξη της Ελλάδας, μεταφέροντας μήνυμα "αδελφοσύνης και αλληλεγγύης" της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες "ενθαρρυντικές τοποθετήσεις" του αντιπροέδρου Μπάιντεν και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, διερωτήθηκε "αν οι δηλώσεις Μπάιντεν είναι οι επίσημες θέσεις των ΗΠΑ ή δικές του προεκλογικές διακηρύξεις", όπως είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι "είναι ενθαρρυντική" η προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων στην Ουάσιγκτον, Έντι Μανάτος, αναφέρθηκε στις σχέσεις του κ. Μπάιντεν με την Ομογένεια από τότε που ήταν μέλος του Κογκρέσου, σημειώνοντας ότι οι "προθέσεις του είναι ειλικρινείς".
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν επίσης και ο δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου και αντιπρόσωποι ελληνοαμερικανικών φορέων.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, οι διοργανωτές του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, με τη συνεργασία της κυπριακής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, παρουσίασαν χθες στο Καπιτώλιο έκθεση φωτογραφίας της Κύπριας βραβευμένης δημοσιογράφου-φωτοειδησεογράφου, Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου, με θέμα: "Κυπριακές φιγούρες: πολιτιστική πολυμορφία-σύγκλιση και συνύπαρξη» που αναφέρεται «στον Κόσμο της Κύπρου, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών και αντιλήψεων".
Το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ ολοκληρώνεται σήμερα με συνάντηση των συνέδρων με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου (σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας) τιμήθηκαν ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στην κυβέρνηση Κλίντον, Τζον Ποντέστα και ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας στην αμερικανική Βουλή, Τεντ Ντόιτς.