Τζο Μπάιντεν: Έρχονται καλύτερες μέρες για την Κύπρο

Την πεποίθηση του ότι η Κύπρος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και θα γίνει παίκτης- κλειδί στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Κύπρος "έχει ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και γι' αυτό δεν είναι έκπληξη ότι έρχονται καλύτερες μέρες για το νησί".

Μάλιστα, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, μέσω των φιλικών σχέσεων που με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέροντας πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού τα στρατηγικά συμφέροντα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ μόνο θα ενισχύονται.

"Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι μαζί σας, που βρίσκομαι στην Κύπρο. Οι προσπάθειές σας για εξεύρεση διευθέτησης, μιας διζωνικής δικοινοτικής διευθέτησης, εκτιμώνται πάρα πολύ. Εκτιμώνται, επίσης, πάρα πολύ οι προσπάθειές σας για ενίσχυση των στρατηγικών μας συμφερόντων, που μόνο θα ενισχύονται μετά την εξεύρεση διευθέτησης. Σας εκτιμούμε" έγραψε ο κ. Μπάιντεν.

Χωρίς χειραψία η συνάντηση Μπάιντεν- Έρογλου

Μετά το γεύμα με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε στα κατεχόμενα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κτίριο που βρίσκεται δίπλα στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, κτίριο στο οποίο δεν υπάρχουν σημαίες ή άλλα σύμβολα του ψευδοκράτους.

Η αυτοκινητοπομπή δεν μπήκε στον χώρο από την "επίσημη" είσοδο στην οποία υπάρχουν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αλλά από άλλη είσοδο, χωρίς κανένα σύμβολο ή διακριτικό.

Κατά την άφιξή του στον χώρο της συνάντησης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απέφυγε να κάνει χειραψία με τον κατοχικό ηγέτη, κάτι που υπογραμμίζει πόσο σχολαστικά χειρίζονται οι Αμερικανοί το όλο θέμα, προκειμένου να μη θίξουν τις ευαισθησίες της κυπριακής κυβέρνησης και των Ελληνοκυπρίων.

Απόψε ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Ερογλου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, που συχνά χρησιμοποιείται ως ουδέτερος χώρος για συναντήσεις επισήμων των δύο κοινοτήτων.

Μετά το δείπνο ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα προβεί σε νέα δήλωση και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Κύπρο.