Έρογλου: Η ελληνοκυπριακή πλευρά παίζει με το χρόνο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, κατηγόρησε σήμερα την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι "παίζει με το χρόνο", θέλοντας να συζητήσει και πάλι θέματα που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Έρογλου είπε ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις, διάρκειας 6 ετών, είναι "παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών" και υποστήριξε πως «είναι χάσιμο χρόνου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το μηδέν".

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και το επιτελείο του προσπαθούν να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχει καταγράψει ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην έκθεση με τον τίτλο "Προσεγγίσεις 77 σελίδων".

Ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. "Αυτό το παιχνίδι με τον χρόνο μπορεί να κλονίσει τη πίστη του λαού στη συμφωνία", είπε και προσέθεσε πως "θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να παραβλεφθούν τα προηγούμενα αποτελέσματα των συνομιλιών". 

Η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης συνάγεται από δηλώσεις του «υπουργού» Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία "δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των εδαφών, τα οποία προέβλεπε το σχέδιο Ανάν".

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, πέρασαν δέκα χρόνια από το σχέδιο Ανάν και στο διάστημα αυτό έγιναν επενδύσεις στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί οι Τούρκοι. "Πλέον, οι Τούρκοι έχουν συνδεθεί με την γη τους. Για αυτό τον λόγο, οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν (για το εδαφικό) δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμοστούν", ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Ναμί απέκλεισε την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).