Κυπριακό: Δεν αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος, τονίζει η προεδρία

Κατηγορηματικά απέρριψε τους ισχυρισμούς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, με αφορμή την επίσκεψη του Τουρκοκύπριου υπουργού Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, ανάλογες επισκέψεις έγιναν και στο παρελθόν και σε υψηλότερο μάλιστα επίπεδο. “Νομίζω ότι σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα, λόγω του ότι αυτές οι συναντήσεις γίνονται πιο διακριτικά”, διευκρίνισε.

Ο κ. Στυλιανίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων για την πορεία του Κυπριακού υπό το φως των πρώτων συναντήσεων των διαπραγματευτών και των επισκέψεων τους σε Άγκυρα και Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έφυγε από την συνεδρίαση χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Λίγο μετά όμως, σε εκπομπή του ΡΙΚ, ακούγοντας δηλώσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης, διερωτήθηκε σε ποια συνεδρία ήταν ο ίδιος και σε ποια οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Έκανε λόγο για κινδυνολογία και μηδενισμό, τονίζοντας ότι ο φανατισμός και η διχόνοια δεν οδηγούν πουθενά.

Έκκληση στα πολιτικά κόμματα να διατυπώνουν προσεκτικά τις διαφωνίες τους, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Έχει σημασία, είπε, το πώς διατυπώνονται οι διαφορετικές απόψεις, την στιγμή που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις.

Από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, σημείωσε, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο χάσμα στις απόψεις που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν έχω αμφιβολία, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι η προσπάθεια θα είναι πολύ δύσκολη, γι' αυτό τόνισε και πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι.

Τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ για την πορεία των διαπραγματεύσεων διατύπωσε στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, που υποστήριξε ότι η πολιτική του “καλού παιδιού” έχει αρνητικές συνέπειες για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και των συναντήσεων των διαπραγματευτών δεν υπήρξε καμία μεταβολή των τουρκικών θέσεων.

“Η δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ, αλλά και η διπλωματική δράση και της Τουρκίας και των εκπροσώπων της στην Κύπρο, δεν δείχνει καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης.