Αμερικανικές πιέσεις στον Έρογλου για το “Κοινό Ανακοινωθέν”

Ένα διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται από χθες, σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν ως βάση για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σήμερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι πολύ κοντά στην συμφωνία καθώς το κείμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος "ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά". 

Σε ερώτηση αν το κείμενο είναι υπό διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε: "Ό,τι είχαμε να πούμε, το έχουμε πει και αναμένουμε να απαντήσει η άλλη πλευρά".

Η κωλυσιεργία της "άλλης πλευράς" για την αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, φαίνεται ότι έχει εξοργίσει της ΗΠΑ. Σύμφωνα με το www.24h.com.cy, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Ντερβίς Έρογλου και ζήτησε εξηγήσεις γιατί ακόμα δεν έχει δεχθεί το κείμενο,  ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Η αμερικανική κίνηση έγινε λίγη ώρα μετά το πέρας του συμβουλίου που έγινε στο προεδρικό του ψευδοκράτους, με την τουρκοκυπριακή ηγεσία να λέει ότι αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει τη θέση της, τονίζοντας ότι είμαστε ένα βήμα πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών.

Σε ανακοίνωση, σημειώνεται ότι "φαίνεται να είμαστε στο τελευταίο στάδιο των προσπαθειών και να υπάρξει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν".

Μάλιστα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν γράφει ότι στόχος είναι να γίνει συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου την προσεχή Δευτέρα. Ο Κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί το πρωί στην Αθήνα με τον Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε τι αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, το οποίο υποβλήθηκε παρασκηνιακά από τους Αμερικανούς και στηρίζεται στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη.