Κύπρος: Νόσος των Λεγεωναρίων σε κολυμβητήριο

Μολυσμένα με το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας είναι τελικά τα νερά στα ντεπόζιτα των χώρων υγιεινής του Κολυμβητηρίου του ΚΟΑ στο δρόμο Λάρνακας- Δεκέλειας, στα οποία συνεχίζουν να αθλούνται καθημερινά Ρώσοι αθλητές της ολυμπιακής ομάδας της χώρας τους.

Ο ΚΟΑ δεν μπήκε καν χθες στον κόπο να στείλει στο Δήμο Λάρνακας τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας, οι οποίες καίγονται, αφού από την αποκάλυψη της υπόθεσης επηρεάζεται η εικόνα του τουριστικού προϊόντος της πόλης του Ζήνωνα, εξασφάλισαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των αναλύσεων του Κρατικού Χημείου.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα αποτελέσματα, στα ντεπόζιτα νερού (όχι στο νερό της πισίνας του κολυμβητηρίου) εντοπίζεται το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας. Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Υγειονομικός Λειτουργός του Δήμου Λάρνακας Χριστάκης Χατζηβασίλης, επισήμανε και χθες ότι λογικά το Κολυμβητήριο θα έπρεπε να ήταν ήδη κλειστό. Τόνισε ακόμη ότι μετά από τα ευρήματα λεγεωνέλλας θα χρειαστούν επιπρόσθετες απολυμάνσεις στα ντεπόζιτα νερού.

Ο "Φιλελεύθερος" αποκάλυψε το σχετικό θέμα και το ενδεχόμενο ύπαρξης λεγεωνέλλας στο νερό των κοινόχρηστων χώρων του κολυμβητηρίου από την περασμένη Παρασκευή. Ο ΚΟΑ όμως δεν μπήκε στον κόπο να κλείσει το Κολυμβητήριο, αλλά ούτε και να ενημερώσει δημόσια για την κατάσταση. Χθες θέσαμε ενώπιον του αναπληρωτή διευθυντή του ΚΟΑ Βάσου Κουτσουντά τις πληροφορίες που λάβαμε για τα προκαταρκτικά ευρήματα των αναλύσεων του Κρατικού Χημείου. Ο κ. Κουτσουντάς ωστόσο, σφόδρα ενοχλημένος, αντί να μας απαντήσει επί της ουσίας του θέματος, απείλησε ότι θα καταγγείλλει τον υποφαινόμενο στον υπουργό Υγείας για δημοσιοποίηση "προσωπικών δεδομένων του ΚΟΑ, μέσω διαρροών από το Κρατικό Χημείο".

Πρόσθεσε ακόμη πως στον Οργανισμό "δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τα δημοσιεύματα του "Φ" για την υπόθεση, διότι δεν τους ρωτήσαμε πριν γράψουμε". Αργά το απόγευμα, άλλος εκπρόσωπος του ΚΟΑ επικοινώνησε μαζί μας κάνοντας λόγο για "κολυμβητήριο – αχούρι" που παρέλαβε ο ΚΟΑ και ότι "είναι αδύνατο να τα προλάβει όλα ο έρμος ο Οργανισμός που όλοι εν πάνω του".

Ο ίδιος εκπρόσωπος επανέλαβε και αυτός ότι δεν θα σχολίαζε κανένα από τα σημεία ουσίας που θέσαμε και συνέστησε υπομονή ώς σήμερα, που θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση για την υπόθεση.

Τι είναι η λεγεωνέλλα

Η νόσος των Λεγεωναρίων, ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα.

Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν τον πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν. Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος.

Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτηρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία τους 35°C.