Eπιστολή Ομπάμα στους 2 εκ. εργαζόμενους της επόμενης μέρας

Το πρώτο "λουκέτο" της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, μετά από 17 χρόνια, είναι από τα ξημερώματα γεγονός και σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια Αμερικανοί δημόσιοι υπάλληλοι θα χρειαστεί να μείνουν απλήρωτοι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θα υποχρεωθούν να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα, απέστειλε προσωπική επιστολή στους δημοσίους υπαλλήλους που επλήγησαν από την ασυμφωνία Βουλής και Γερουσίας, για τη διάθεση των κονδυλιών του νέου οικονομικού έτους με αφορμή το πρόγραμμα Obamacare για την υγεία.

Στο γράμμα του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την θλίψη του και την απογοήτευση του και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο να ξαναρχίσει η λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών το συντομότερο δυνατόν.

Στη επιστολή του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Ενέργειας, ο Αμερικανός πρόεδρος - αρχίζοντας με τη φράση: σε όλους τους αφοσιωμένους και σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς δημοσίους υπαλλήλους-  επαίνεσε τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, σημειώνοντας: "Όλα αυτά τα κάνετε μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα που, πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, σας έχει αντιμετωπίσει σαν να είστε σάκος του μποξ.... Εσείς και οι οικογένειες σας αξίζετε καλύτερη μεταχείριση από αυτή που σας επιφύλαξε το Κογκρέσο".

"Το κλείσιμο θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί", προσθέτει ο Ομπάμα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

"Στο μεταξύ, θέλω να γνωρίζετε ότι εσείς και οι οικογένειες σας είστε η πρώτη σκέψη στο μυαλό μου. Θα κάνω τα πάντα για να εξασφαλίσω ότι οι υπηρεσίας σας θα ξανανοίξουν και εσείς θα πάρετε το μισθό σας, που τον έχετε κερδίσει" αναφέρει ο Ομπάμα, με έντονο το προσωπικό στοιχείο.  

Κλείνοντας,  ο Αμερικανός πρόεδρος καταλήγει: "Σας ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ για τις υπηρεσίες και τις θυσίες σας, για αυτή τη χώρα που αγαπάμε τόσο πολύ. Ειλικρινά, Μπαράκ Ομπάμα".

Εν τω μεταξύ, η Γερουσία απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο και να γίνουν αλλαγές στο νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε με ψήφους 54 κατά έναντι 46 την πρόταση των Ρεπουμπλικανών, η οποίοι, εκτός των άλλων, ζητούν να αναβληθεί για ένα χρόνο η εφαρμογή της υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των πολιτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να εκφωνήσει απόψε διάγγελμα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου στις 19:25, ώρα Ελλάδας.