Διπλωματικό άνοιγμα Ομπάμα σε Τεχεράνη και Παλαιστίνιους

Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και το πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν είναι τα δύο κεφαλαιώδη θέματα τα οποία συζητούνται σήμερα στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Στην έναρξη των εργασιών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε όλες τις χώρες "να σταματήσουν να τροφοδοτούν την αιματοχυσία στη Συρία και να τερματίσουν τις παραδόσεις όπλων σε όλες τις πλευρές". Παράλληλα,  ζτησε να υιοθετηθεί άμεσα μια δεσμευτική  απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Δαμασκού.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πίεσε την διεθνή κοινότητα να αναλάβει σθεναρή δράση για την επίλυση της συριακής κρίσης και δήλωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν "πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία".

Σχετικά με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί για το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού, ξεκαθάρισε ότι ο Ασαντ "θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αν δεν τηρήσει ττην συμφωνία".

 "Αν επιτύχουμε, θα έχουμε στείλει ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι τα χημικά όπλα δεν έχουν καμία θέση στον 21ο αιώνα" είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, ανακοινώνοντας παράλληλα και  επιπλέον 340 εκατ δολάρια ως  ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. 

"Θα χρειαστεί μια αυστηρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επαληθευτεί ότι το καθεστώς Άσαντ τηρεί τις δεσμεύσεις του", σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το βήμα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την τραγωδία στην Συρία.

Όσον αφορά τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε άνοιγμα προς τον νέο πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ρουχανί, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην διπλωματία.

Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρρυ, να "δουλέψει με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ύστερα και από τις πρόσφατες ενδείξεις από το Ιράν και το νέο πρόεδρό του, ότι υπάρχει μια βάση για  διπλωματία γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα". 

Ο Ομπάμα κάλεσε το Ιράν να αποδείξει δεν σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και το πρόγραμμά του έχει όντως ειρηνικό χαρακτήρα , ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να συμμορφωθεί με την Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ώστε να βγει από τη διπλωματική της απομόνωση.

"Πράγματι πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς μια διαφορετική σχέση", σημείωσε.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι τα πυρηνικά της Τεχεράνης και το Μεσανατολικό θα είναι πρώτα στην ατζέντα εξωτερικών υποθέσεων των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια και τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστινίων "να ζουν με αξιοπρέπεια".