Ομπάμα: Μπλοκάρετε τον προϋπολογισμό και έρχεται οικονομικό χάος

"Κάποιοι είναι τόσο εξαρτημένοι από μια ακραία πτέρυγα της παράταξης τους που είναι πρόθυμοι να βυθίσουν ολόκληρη την οικονομία μόνο επειδή δεν μπορούν να πράξουν αυτόνομα σε αυτό το θέμα;". Με αυτά τα λόγια ο Μπαράκ Ομπάμα ανέβασε τους τόνους σε ομιλία του προς το Κογκρέσο, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς Γερουσιαστές ότι αν δεν υπερψηφίσουν την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, τότε έρχεται "οικονομικό χάος".

"Δεν θυμάμαι ποτέ φατρία κάποιου πολιτικού κόμματος να υπόσχεται οικονομικό χάος αν δεν γίνουν τα πράγματα όπως τα θέλει", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, επιτιθέμενος κατά των Ρεπουμπλικανών.

Χαρακτήρισε δε "ανεύθυνο" από μέρους του Κογκρέσου να μην εγκρίνει προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Οκτώβριο ή να μην αυξήσει το όριο χρέους, ύψους 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Guardian, αν δεν εγκριθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του 2014, μερικές υπηρεσίες του αμερικανικού κράτους ενδέχεται να βάλουν λουκέτο ακόμη και από τις αρχές Οκτωβρίου.

Σημείο τριβής μεταξύ μιας μερίδας συντηρητικών Ρεπουμπλικανών και της κυβέρνησης Ομπάμα είναι οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να περάσει ο Αμερικανός πρόεδρος στον τομέα της δημόσιας υγείας και της ασφάλισης. Αν ισχύσουν, οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2014 και θα αφορούν 30 εκατ. Αμερικανούς που είναι ανασφάλιστοι.

Ο Ρεπουμπλικανός, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, ανταπάντησε λέγοντας "είναι ντροπή που ο πρόεδρος δεν κατάφερε να σταθεί πάνω από κομματισμούς... θα έπρεπε να εργαζόταν υπερκομματικά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους της Αμερικής, όπως έκαναν οι προηγούμενοι πρόεδροι και των δυο κομμάτων παλαιότερα".