Ο απολογισμός του προηγούμενου debate ήταν εν ολίγοις ο εξής: ένας παθητικός και υποτονικός Ομπάμα έναντι ενός λάβρου και δυναμικού Μιτ Ρόμνεϊ. Η οικονομία, βέβαια, το φλέγον και κεντρικό θέμα.
Η μάχη, όμως, συνεχίζεται. Και αυτή τη φορά το πεδίο της διαμάχης μεταφέρεται στην εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Μιτ Ρόμνεϊ θα επιχειρήσει να επικεντρώσει την προσοχή στο πρόγραμμά του για την εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, θα επικαλεστεί το λεγόμενο και “ευαγγέλιο” του Ρόναλντ Ρίγκαν που μιλά για την “ειρήνη μέσω της ισχύος” (ή, όπως μεταφράστηκε, “σκληρό αλλά δίκαιο”).
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τρεις δεκαετίες μετά το Ρίγκαν
Πριν από περίπου έξι μήνες, ο Ομπάμα είχε αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής. Όμως, με το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη, την αστερόεσσα να παραδίδεται στις φλόγες σε διάφορες χώρες του μουσουλμανικού κόσμου -κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της ταινίας “Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων”-, το προβάδισμα του αυτό φαίνεται να συρρικνώνεται.
Το 1980, ο Ρίγκαν με το... ευαγγέλιο περί “ειρήνης μέσω της ισχύος”, προσπάθησε να πείσει ότι ο αντίπαλός του, Τζίμι Κάρτερ, “δεν επέδειξε ισχυρή ηγετική ικανότητα και ο αδύναμος ηγέτης, χάνει”.
Όπως εκτιμούν, πάντως, πολιτικοί αναλυτές, παρά τις προσπάθειες του Ρόμνεϊ να δείξει ότι στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής μπορεί να κάνει τη διαφορά, η διεθνής συγκυρία δεν επιτρέπει και πολλούς ελιγμούς.
Συρία και Ιράν, θα κυριαρχήσουν στην τηλεμαχία που θα επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική. Η εσωστρέφεια της Ε.Ε. λόγω κρίσης αλλά και η αιμορραγία δεκαετιών των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ουσιαστικά καθορίζουν τις περιορισμένες επιλογές του επόμενου προέδρου.