Κέρι: Έχουμε αποδείξεις για χρήση χημικών στη Συρία

“Κάθε μέρα που περνάει, οι αποδείξεις είναι όλο και περισσότερες”, δήλωσε στο CNN ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναφερόμενος στα στοιχεία για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ενώ υποστήριξε πως δείγματα μαλλιών και αίματος που έχει στα χέρια της η αμερικανική κυβέρνηση έχουν βγει θετικά σε έλεγχο για το παραλυτικό αέριο Σαρίν.

“Ξέρουμε ότι το καθεστώς διέταξε αυτήν την επίθεση, ξέρουμε ότι προετοιμάστηκαν γι' αυτήν. Ξέρουμε από πού ήρθαν οι πύραυλοι. Ξέρουμε πού προσγειώθηκαν. Ξέρουμε τη ζημιά που προκλήθηκε μετά. Έχουμε δει τις φρικιαστικές σκηνές στα κοινωνικά δίκτυα, και έχουμε αποδείξεις με άλλους τρόπους, και ξέρουμε ότι το καθεστώς επιχείρησε να τα καλύψει όλα μετά”, τόνισε ο Κέρι στο CNN.

Όσο για το πώς απέκτησε η αμερικανική κυβέρνηση τα δείγματα μαλλιών και αίματος που βρέθηκαν θετικά στο Σαρίν, ο Κέρι υποστήριξε ότι αυτά αποκτήθηκαν “ανεξάρτητα”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν προέρχονται από τους αρμόδιους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει νομιμοποίηση από το Κογκρέσο για να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε: “Με εντυπωσιάζει να βλέπω ανθρώπους ξαφνικά να αντιδρούν στην τοποθέτηση ότι το Κογκρέσο πρέπει να πει τη γνώμη του. Εννοώ, φαντάζομαι ήδη τα παράπονα που θα εκφράζονταν αν ο πρόεδρος προχωρούσε μονομερώς και πολλοί θα έλεγαν 'γιατί δε συμβουλεύτηκες το Κογκρέσο;'”.