Κέρυ: Θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Δεν περιμένουμε τον ΟΗΕ

1.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν- συμπεριλαμβανομένων 426 παιδιών- στην πρόσφατη επίθεση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών των μυστικών υπηρεσιών στη Συρία. 

Ο Τζον Κέρυ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι το καθεστώς της Δαμασκού ευθύνεται για αυτή τη επίθεση ("κοινή λογική") με τα χημικά και τόνισε ότι, τελικά, θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.  

"Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το Κογκρέσο, με τους συμμάχους μας και το πιο σημαντικό να μιλάμε για τον αμερικανικό λαό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις βάσει των αξιών και των συμφερόντων μας", είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. 

"Σεβόμαστε τον ΟΗΕ αλλά οι επιθεωρητές δεν θα μας πουν κατι που δεν ξέρουμε. Θα επιβεβαιώσουν την επίθεση αλλά δεν θα πουν ποιος ευθύνεται".

Ο Κέρυ υποσχέθηκε στους Αμερικάνους ότι οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν τα λάθη τους με το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη,  στην επέμβαση στη Συρία.

"Το τι θα επιλέξουμε να κάνουμε, θα εξαρτηθεί καθαρά από  το τι θα είναι  ασφαλές για μας. Όμως , πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο κίνδυνος του να μην κάνουμε τίποτα μπροστά σε μια τέτοια επίθεση εναντίων αμάχων,εναντίον της ανθρωπότητας" είπε ο Κέρρυ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Άσαντ "κακοποιό και δολοφόνο ".

"Η ιστορία θα μας κρίνει όλους πολύ σκληρά αν κλείσουμε τα μάτια στην αδικαιολόγητη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από έναν δικτάτορα, παρά τις προειδοποιήσεις" τόνισε.

Οι αποδείξεις ενοχής του Άσαντ

Σύμφωνα με τον Κέρυ, οι πύραυλοι με τα χημικά που έπληξαν τις περιοχές αυτές προέρχονταν μόνο από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα πολλές φορές φέτος, ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι πριν από την επίθεση, "στοιχεία του καθεστώτος" βρίσκονταν στην περιοχή και πήραν την εντολή να φορέσουν προστατευτικές μάσκες πριν εξαπολυθεί η επίθεση.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν επίσης ότι υψηλόβαθμοι Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων. 

"Ξέρουμε ότι επί τρεις ημέρες πριν από την επίθεση υπήρχε στην περιοχή προσωπικό και έκανε προετοιμασίες (...). Ξέρουμε από πού εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τι ώρα. Ξέρουμε πού προσγειώθηκαν και πότε", είπε ο Κέρυ