Με το βλέμμα στραμμένο στους ελέγχους των επιθεωρητών του ΟΗΕ και των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται οι αρχηγοί των νατοϊκών - και όχι μόνο - κρατών. Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα "Όχι" στην επίθεση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένεται να κρίνουν πολλά για το αν το ΝΑΤο θα πατήσει τη σκανδάλη εναντίον της Συρίας.
Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να δώσει την Παρασκευή στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ερευνών των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση με χημικά στη Συρία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για την ώρα της ανακοίνωσης.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, θα κάνει ανακοίνωση σήμερα το απόγευμα, πιθανότατα στις 19.30 ώρα Ελλάδας, αναμένεται όμως να μιλήσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως για το θέμα της Συρίας.
Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τόσο από τον τόπο της επίθεσης , όσο και τηλεφωνικές συνομιλίες που υπεκλάπησαν, υποδεικνύουν ως ένοχο για τους θανάτους τουλάχιστον 400 αμάχων, το καθεστως του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Εν τω μεταξύ, σήμερα ολοκληρώνονται στη Δαμασκό οι έρευνες των διεθνών επιθεωρητών, οι οποίοι αναχωρούν απόψε από τη Συρία και πρόκειται να παρουσιάσουν αύριο τα ευρήματά τους στον Μπαν Κι Μουν.
Η ειδική απεσταλμένη Άντελα Κέην αναχώρησε ήδη από τη χώρα για τις ΗΠΑ, ενώ απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη- πιθανότατα για να ζητήσει για άλλη μία φορά ψυχραιμία και υπομονή μέχρι τα αποτελέσματα των ερευνών των επιθεωρητών, τα οποία θα προκύψουν "το συντομότερο δυνατό" .
Για συμμάχους ψάχνει ο Ομπάμα
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται προς το παρόν να είναι η μόνη δυτική δύναμη που επιθυμεί μια επέμβαση στη Συρία, έστω και "περιορισμένης" διάρκειας και ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμα και με τον ίδιο τον λαό του.
Κουρασμένοι και απογοητευμένοι από τους δύο πρόσφατους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μόνο το 42% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της "συμμορφωτικής" επέμβασης στη Συρία.
Επιπλέον, ο έτερος δυνατός σύμμαχος του Ομπάμα, η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε τελικά "όχι" στην πρόταση του Κάμερον για να εγκριθεί επί της αρχής η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για ανθρωπιστικούς πάντα λόγους.
Αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Τσάκ Χέιγκελ, ότι "συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού που θα δράσει στη Συρία, για να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων".
Ο Ομπάμα μένει όλο και πιο μόνος, καθώς και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε απόψε ότι δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, καταδίκασε τη στυγνή επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων και τόνισε ότι "απαιτείται μια διεθνής απάντηση" ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης εμπλοκής λέγοντας: "Δεν βλέπω να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ σε μια διεθνή αντίδραση".
Μόνο η Γαλλία, "είναι διατιθεμένη να υποστηρίξει της Αμερικανική επίθεση, παρά την άρνηση Κάμερον" όπως είπε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πυραυλικού χτυπήματος τις επόμενες ημέρες.