Προβλέπεται ψυχρότητα Ομπάμα-Πουτiν στην G20

Πολλές φορές η γλώσσα του σώματος μιλάει από μόνη της και προδίδει την αλήθεια πίσω από τις πολιτικές χειραψίες και τα ψεύτικα χαμόγελα, όπως στην διάσημη πια φωτογραφία του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου, σε παλιότερη συνάντηση τους.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών περνάνε μια νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου, με αποκορύφωνα την υπόθεση Σνόουντεν αρχικά και τώρα την επέμβαση στη Συρία.

Σήμερα, ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. ξεκαθάρισε ότι Πούτιν δεν πρόκειται να έχει επίσημη διμερή συνάντηση με τον Ομπάμα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) στην Αγία Πετρούπολη - πιθανότατα όμως ούτε και ανεπίσημη. 

"Δεν έχει προβλεφθεί καμία διμερής συνάντηση κυρίως διότι εμείς είχαμε προετοιμάσει μία επίσημη επίσκεψη, που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί εν τέλει" είπε ο Ουσάκοφ, εννοώντας ότι ο Ομπάμα αποφάσισε να ακυρώσει τη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πούτιν στις 5-6 Σεπτεμβρίου, αποδίδοντας την απόφαση στην έλλειψη προόδου στις διμερείς σχέσεις. 

"Φυσικά, ο Πρόεδρος προφανώς θα υποδεχθεί τον Ομπάμα όπως όλους τους άλλους ηγέτες και θα του σφίξει το χέρι. Για τα υπόλοιπα, ίδωμεν" είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος αξιωματούχος που όμως έσπευσε να προσθέσει ότι "κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για κατ’ ιδίαν συζήτηση".