ΗΠΑ: 50 χρόνια από το “όνειρο” του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Την επέτειο των 50 χρόνων από την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Τζούνιορ κατά του φυλετικού ρατσισμού, στην Ουάσινγκτον, τιμούν σήμερα οι ΗΠΑ.  

Η ομιλία που άλλαξε την Αμερικανική ιστορία και έμεινε γνωστή για την φράση “ έχω ένα όνειρο” (("Ι have a dream"), πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1963, ενώπιον 250.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο μνημείο Lincoln σστην Ουάσιγνκτον.

Προς τιμήν του μεγάλου ανθρωπιστή και ακτιβιστή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα-και πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ - θα απευθύνει διάγγελμα από το ίδιο σημείο όπου έβγαλε την ιστορική ομιλία του ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Μάλιστα, η  ομιλία του Ομπάμα θα ξεκινήσει μετά από μια σειρά από κωδωνοκρουσίεςμ που θα ηχήσουν την ώρα ακριβώς που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε την ιστορική φράση "Έχω ένα όνειρο". 

Το παρον  στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να  δώσουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθούν μέλη της οικογένειας Κινγκ και βετεράνοι ακτιβιστές που άνηκαν στο κίνημα του Κινγκ.

"Έχω ένα όνειρο ότι, μια ημέρα, αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του. Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι. 

Έχω ένα όνειρο ότι, μια ημέρα, στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας.

Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια ημέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους" είχε πει στην ομιλία του που έμεινε στην ιστορία, ο ανθρώπος-συμβόλο για τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τεννεσσί από τον Τζέιμς Ερλ Ρέυ, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνιτου πανδοχείου Λωρέιν,[μαζί με τους συνεργάτες του.

Ο θάνατός του διαπιστώθηκε, στο Νοσοκομείο Σαιντ Τζόζεφς και στις 9 Απριλίου, ο Κινγκ κηδεύτηκε στην Ατλάντα.

Ο Κινγκ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, μετά το θάνατό του. H 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου γιορτάζεται ως η ημέρα του Μάρτιν Λόυθερ Κινγκ Τζούνιορ και αποτελεί εθνική εορτή των Η.Π.Α..