ΟΗΕ: Δώστε μας τέσσερις επιπλέον μέρες για τα χημικά

Χωρίς συμφωνία έληξε η αποψινή συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα — που έγινε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία.

 Η Βρετανία- η οποία ψηφίζει τυπικά  αύριο στο κοινοβούλιο την στάση  που θα κρατήσει-  έθεσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο το ΣΑ θα "επιτρέπει στη διεθνή κοινότητα "τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Συρία", μεταξύ των οποίων και η χρήση στρατιωτικής βίας, στη βάση του άρθρου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ. Το άρθρο αυτό προβλέπει την επιβολή μέτρων —από απλές κυρώσεις μέχρι στρατιωτικές επιχειρήσεις— στην περίπτωση που απειλείται η ειρήνη και η διεθνής ασφάλεια.

Ωστόσο, η Μόσχα και το Πεκίνο -παραδοσιακοί σύμμαχοι του Άσαντ, μαζί με το Ιράν -  εξακολούθησαν να θέτουν βέτο την στρατιωτική επιλογή που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Νωρίτερα,  ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ψυχραιμία, εν αναμονή μιας μονομερούς απόφασης για επέμβαση από τις ΗΠΑ, και ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται ακόμα 4 ημέρες για να ολοκληρώσουν την έρευνα για τα χημικά στη Συρία. 

"Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες. Στη συνέχεια θα πρέπει τα αποτελέσματα να εξεταστούν από εμπειρογνώμονες και  τότε πιστεύω ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει οποιαδήποτε δράση" είπε ο Μπαν Κι Μουν. 

"Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη, δώστε μια ευκαιρία στη διπλωματία, σταματήστε τις μάχες και αρχίστε την συζήτηση”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γγ, σε ομιλία του στη Χάγη.

Ο Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση του θα στηριχτεί στα αποτελέσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και η επέμβαση στη Συρία δεν θα χρειαστεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς θα πρόκειται για ένα "χτύπημα συμμόρφωσης" - υπό την ανθρωπιστική ομπρέλα- και όχι έναρξη πολέμου. 

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα- σύμμαχος του Άσαντ- έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, λέγοντας ότι δεν θα εμπλακεί σε μια επέμβαση κατά της Συρίας, τονίζοντας ότι το ΣΑ του ΟΗΕ είναι το μόνο εξουσιοδοτημένο όργανο που μπορεί να νομιμοποιήσει μια επέμβαση σε ξένο κράτος.

Αφότου ξέσπασε η συριακή κρίση, το 2011, η Ρωσία (μόνιμο μέλος του ΣΑ μαζί με τις ΗΠΑ,Γαλλία,Βρετανία και Κίνα),έχει χρησιμοποιήσει τρεις φορές το βέτο ο οποίο διαθέτει ως μόνιμο μέλος  του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εμποδίσει την ψήφιση καταδικαστικών αποφάσεων για τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ίδια ώρα στη Συρία, οι κυβερνητικές δυνάμεις εκκενώνουν τα σημαντικότερα στρατηγεία τους στη Δαμασκό, εν αναμονή ενός πλήγματος από τη Δύση ενώ ο Σύρος πρωθυπουργός, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποίησε ότι η Συρία "θα γίνει ο τάφος των  εισβολέων" σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Μεταξύ των κτηρίων που έχουν εκκενωθεί μερικώς είναι αυτό του Γενικού Επιτελείου Δυνάμεων στην πλατεία Ουμαγιάντ, το παρακείμενο στρατηγείο της Αεροπορίας και το συγκρότημα διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας στο προάστιο Δυτικό Κφαρ Σούσεχ, τόνισαν κάτοικοι της περιοχής και πηγή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Το κτήριο του Γενικού Επιτελείου, ένα από τα σημαντικότερα στρατηγεία στη χώρα, ήδη λειτουργούσε με μειωμένο προσωπικό αφότου είχε δεχθεί βομβιστικές επιθέσεις από τους αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 2012.