To ρολόι που θα διαψεύσει τη Θεωρία της Σχετικότητας

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που κάνει ένα καλό ρολόι να διαφέρει; Ο Άντριου Λάντλοου, φυσικός του Αμερικανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, υποστηρίζει ότι το σημαντικότερο κριτήριο είναι η σταθερότητα.

"Αν μπορούσε κανείς να φανταστεί το ρολόι του παππού του, με το εκκρεμές να κινείται αδιάκοπα και σταθερά μπροστά και πίσω, θα καταλάβαινε τι θα πει ακρίβεια στο ρολόι, καθώς οι κινήσεις του είναι πολύ σταθερές", εξηγεί ο Λάντλοου.

Η σταθερότητα, λοιπόν, είναι κάτι πολύ απλό. Η ακρίβεια είναι το κέρδος από τη σταθερότητα. Η ακρίβεια είναι αυτή που χαρακτηρίζει ένα ρολόι. Ο Λάντλοου είναι ωρολογοποιός, λάτρης της σταθερότητας, όχι όμως και της απλότητας, καθώς τα δημιουργήματά του θυμίζουν "ατομικές βόμβες" κατ' άλλους.

Ο Λάντλοου προσπαθεί να φτιάξει το πιο ακριβές ρολόι που έχει φτιαχτεί ποτέ.

Τα ατομικά ρολόγια του Λάντλοου χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία βαρύτητας, τα οποία είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν σταθερό τύπου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και σε όλα τα εδάφη.

Η "θεωρία της σχετικότητας" του Αϊνστάιν όμως προβλέπει ότι τα ρολόγια έχουν διαφορετικό χτύπο σε κάθε επίπεδο βαρύτητας. Ο Αϊνστάιν υποστήριζε ότι το βαρυτικό πεδίο της Γης θα είχε ως αποτέλεσμα ότι ένα ρολόι που τοποθετούνταν στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, θα έχανε ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο σε 200.000 χρόνια, λόγω του διαφορετικού βαρυτικού πεδίου της Γης.

Ο Λάντλοου όμως θεωρεί ότι το νέο του ρολόι θα λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια μικροδευτερολέπτου επ' άπειρον, διαψεύδοντας έτσι τον Αϊνστάιν.