Στην απονομή χάριτος στον Μπράντλει Μάνινγκ ελπίζουν πλέον οι συνήγοροι του 25χρονου πρώην στρατιώτη, ο οποίος καταδικάστηκε χθες σε 35ετή κάθειρξη για την υπόθεση διαρροής πάνω από 700 χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο Wikileaks, του Αυστραλού Τζούλιαν Ασάνζ.
"Τώρα είναι η ώρα να μπει τέλος στην ταλαιπωρία του Μπράντ. Είναι η ώρα, ο πρόεδρός μας να επικεντρωθεί στην προστασία των πληροφοριοδοτών αντί να τους τιμωρεί. Είναι η ώρα, ο πρόεδρός μας να δώσει χάρη στον στρατιώτη Μάνινγκ", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής ο συνήγορός του Μάνινγκ, Ντέιβιντ Κουμπς.
Εκτός όμως από τα πολιτικά κίνητρα, οι συνήγοροι ρίχνουν στη μάχη και ανθρωπιστικά επιχειρήματα και, συγκεκριμμένα, την ασταθή ψυχολογική κατάσταση του πελάτης τους.
"Eίμαι γυναίκα και θέλω να με λέτε Τσέλσι" ανακοίνωσε σήμερα ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ και -σε γραπτή δήλωσή στην τηλεοπτική εκπομπή Τοday του ΝΒC- λέει ότι θέλει να ξεκινήσει άμεσα ορμονοθεραπεία.
Πάντως, ο Στρατός των ΗΠΑ δεν σκοπεύει να βοηθήσει τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του ως γυναίκα.
Όπως ανέφερε σήμερα η ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού NBC, επικαλούμενη στρατιωτικούς, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο Στρατός των ΗΠΑ "δεν πραγματοποιεί ορμονική θεραπεία και εγχειρήσεις αλλαγής φύλου, σε περιπτώσεις διαταραχής ταυτότητας φύλου".
Παρά το γεγονός ότι η δήλωση του Μάνινγκ έπεσε σα βόμβα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 25χρονος εκφράζει δημόσια τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.
Όταν υπηρετούσε στο Ιράκ αποκαλούσε συχνά τον εαυτό του με το γυναικείο όνομα "Μπριάνα".
Μάλιστα, σε e-mail προς τον προϊστάμενο του, θέλοντας να τον πείσει ότι βρισκόταν σε διαταραγμένη ψυχολογική κατάσταση, του έστειλε φωτογραφία που ήταν ντυμένος γυναίκα. Την φωτογραφία αυτή παρουσιάσαν εξάλλου και σαν ελαφρυντικό στοιχείο στη δίκη του, οι συνήγοροι του Μάνινγκ.