Ομπάμα: Ακυρώνουμε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο

Με τον σφοδρότερο τρόπο καταδίκασε ο Μπαράκ Ομπάμα την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο από την στρατιωτική κυβέρνηση και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε απόψε τους Αμερικανούς πολίτες να αποχωρήσουν από την Αίγυπτο . 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τους υπηκόους της να αναβάλουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο εάν το προγραμμάτιζαν, ή να την εγκαταλείψουν προσωρινά εάν ζουν σε αυτή, λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών ταραχών στη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος - σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του- τάχθηκε κατά της επιβολής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

"Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από την αιγυπτιακή στρατιωτική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, και να σεβαστούν τα οικουμενικά δικαιώματα των πολιτών της " είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.  

Ανακοίνωσε όμως ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τον θάνατο τόσων πολιτών  εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης βίας από τις ένοπλες δυνάμεις γιαυτό τον λόγο η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο, που είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. 

Είπε ακόμα ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κάιρο και όπου αλλού οι ΗΠΑ διατηρούν πρεσβείες αλλά ξεκαθάρισε ότι η Αμερική δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση στις ταραχές. 

"Μας κατηγορούν οι υποστηρικτές του Μόρσι. Μας κατηγορεί η άλλη πλευρά ότι ενεργούμε ως εάν να είμαστε υποστηρικτές του Μόρσι. Αυτό το είδος προσέγγισης δεν κάνει τίποτε για να βοηθήσει τους Αιγύπτιους να επιτύχουν το μέλλον που τους αξίζει. Δεν παίρνουμε κανενός το μέρος. Μόνο η Αίγυπτος μπορεί να αποφασίσει για την τύχη της, γιαυτό μην κατηγορείτε τις ΗΠΑ για ότι συμβαίνει στη χώρα" είπε χαρακτηριστικά .

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη βοήθεια που παρέχουν στο αιγυπτιακό κράτος σε "όλες τις μορφές" της, σε αντίδραση για την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο καταλήγει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας: κάθε χρόνο, η Ουάσινγκτον χορηγεί 1,3 δισεκ. δολάρια στον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος διαθέτει αμερικανικό εξοπλισμό.

Από το 1979 και κατόπιν η Αίγυπτος είναι η χώρα που λαμβάνει την μεγαλύτερη βοήθεια –μετά το
Ισραήλ– στην περιφέρεια, η οποία συνολικά υπολογίζεται σε 68 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με την υπηρεσία έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι η σχέση των δύο χωρών στο πεδίο της Άμυνας "τίθεται σε κίνδυνο" με τις τελευταίες εξελίξεις , αν και η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις  με την Αίγυπτο .