Υποστηρικτές του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του Αμερικανού στρατιώτη που κρίθηκε ένοχος για την διαρροή στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, κατέθεσαν σήμερα στο Ινστιτούτο Νόμπελ του Όσλο αίτηση, για να του απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το βραβείο αυτό θα επιτρέψει επίσης να διαλυθεί "το σύννεφο" που "πλανάται πάνω από την νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ" μετά την απονομή του βραβείου αυτού στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ενώ είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα και είχε μόλις αποφασίσει να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Νόρμαν Σόλομον, έναν από τους πρωτεργάτες αυτής της αίτησης που φέρει περισσότερες από 103.000 υπογραφές, η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον 25χρονο στρατιώτη θα υπογράμμιζε την σημασία αυτών που καταγγέλλουν δυσλειτουργίες στην υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας.
"Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης έχει σε αυτό το στάδιο περισσότερο ανάγκη τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ απ' ό,τι έχει ανάγκη ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την δέσμευση του Μπράντλεϊ Μάνινγκ υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ειρήνης", σημείωσε ο Σόλομον.
Ο Μάνινγκ, ο οποίος δικάστηκε από στρατοδικείο για την διαρροή περίπου 700.000 διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για 20 κατηγορίες, κυρίως πέντε παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, για τις οποίες μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 90 ετών.
Το στρατοδικείο αναμένεται σύντομα να καθορίσει την ποινή του.