Ένοχος για τις 19 από τις συνολικά 21 κατηγορίες κατασκοπίας που αντιμέτώπιζε , αλλά αθώος για τη σοβαρότερη κατηγορία, αυτή της παροχής βοήθειας προς τον εχθρό, κρίθηκε την Τρίτη από την αμερικανική δικαιοσύνη ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που δικαζόταν από στρατοδικείο στο Φορτ Μιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, με την κατηγορία ότι παρέδωσε 700.000 χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks του Τζούλιαν Ασάντζ.
Η στρατοδίκης απάλλαξε τον Μάνινγκ από τη βασική κατηγορία της παροχής βοήθειας προς τον εχθρό, η οποία επέσυρε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Ωστόσο,δεδομένων των κατηγοριών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος, ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης άνω των 100 ετών, που μπορεί να φτάσει και τα 130 έτη.
Η διαδικασία καθορισμού της ποινής του αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη.
Από την πλευρά του, ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε ότι η καταδίκη του Μάνινγκ, καταδεικνύει τον "επικίνδυνο εξτρεμισμό (...) της κυβέρνησης Ομπάμα" .
"Ο Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 136 ετών για τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος σήμερα. Επικίνδυνος εξτρεμισμός, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα" ανέφερε ο ιστότοπος.
Η απόφαση σημαίνει επίσης ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ να πείσει άλλους πληροφοριοδότες να μοιραστούν απόρρητες πληροφορίες με τον ιστότοπο. "Θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους θέλουν να συνεργαστούν με τον Ασάντζ. Θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το WikiLeaks", εξήγησε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Μάικλ Κόργκαν.
Η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ώστε να επιβληθεί στον Μάνινγκ η μεγαλύτερη δυνατή ποινή, θεωρώντας ότι οι πράξεις του έβλαψαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς παρέδωσε μεταξύ άλλων και απόρρητες εκθέσεις για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο Μάνιγκ έχει παραδεχθεί πως διέρρευσε τα επίμαχα έγγραφα στην οργάνωση WikiLeaks,με σκοπό να δώσει το έναυσμα για μία ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων .Η υπεράσπιση του πάντως, υποστήριξε ότι ο 25χρονος Μάνινγκ δεν είναι προδότης ή κατάσκοπος αλλά ένας αφελείς και νεαρός στρατιώτης που απλά απογοητεύτηκεκατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ιράκ.