Ο Wladyslaw Haniszewski, ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες επί περίπου τριάντα χρόνια. Κάποια στιγμή έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, έπεσε σε κώμα και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του New Jersey. Όταν άνοιξε τα μάτια του όμως, ανακάλυψε πως είχε μεταφερθεί σε πολωνικό νοσοκομείο. Το αμερικανικό νοσοκομείο είχε αναλάβει τη μεταφορά του στην Πολωνία, επειδή ο ασθενής δεν είχε ιατρική ασφάλιση αλλά και διότι δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα ως μετανάστης.
Αυτό που φαίνεται να απασχολεί έντονα τους Πολωνούς αξιωματούχους, είναι το αν ο κ. Haniszewski ή η οικογένειά του είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση αυτή. "Τον μετέφεραν στην Πολωνία πίσω απ’ την πλάτη μας-έναν αναίσθητο άνθρωπο και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί κανενός είδους συμφωνία", αναφέρει σχετικά μια Πολωνή αξιωματούχος. Όπως στις ΗΠΑ, έτσι και στην Πολωνία ο κ. Haniszewski είναι ανασφάλιστος και δε διαθέτει έγγραφα που να αποδεικνύουν την ταυτότητα ή τη διεύθυνσή του, ενώ η νοσηλεία του έχει υψηλό κόστος για το πολωνικό κράτος, καθημερινά. Ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά δε μπορεί να επικοινωνήσει με τους γιατρούς, ενώ η αναγνώρισή του έγινε δυνατή μόνο μέσω φίλων. Ο κ. Haniszewski είχε χάσει τη δουλειά και το σπίτι του, ενώ έμενε σε ξενώνα αστέγων όταν έπαθε το εγκεφαλικό.
Τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών δωρεάν αλλά μπορούν να στέλνουν στις χώρες τους όσους ασθενείς δε διαθέτουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά-η διαδικασία αυτή ονομάζεται "ιατρικός επαναπατρισμός" και απαιτεί τη συγκατάθεση του ιδίου η στενών συγγενικών του προσώπων-κάτι που όπως φαίνεται δεν έγινε ποτέ. Εξάλλου στην προκειμένη περίπτωση, τα ζητήματα που τίθενται είναι, εκτός από νομικά και ηθικής φύσεως. Από το 2006, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 800 "ιατρικοί επαναπατρισμοί" με αφετηρία τη χώρα των ΗΠΑ.