Ελεύθερος αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ ο καταζητούμενος Σνόουντεν

Σώος, αβλαβής και κυρίως ελεύθερος αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) που κατηγορείται από τη χώρα του για κατασκοπεία, καθώς οι αρχές του Χονγκ Κονγκ του επέτρεψαν να φύγει επειδή το αίτημα για την έκδοσή του που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της τοπικής νομοθεσίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του κινεζικού αυτού εδάφους.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αναχώρησε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) με πτήση της Aeroflot για τη Μόσχα και ο τελικός προορισμός του μπορεί να είναι ο Ισημερινός ή η Ισλανδία, σύμφωνα με την εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πάντως ότι δε γνωρίζει πού βρίσκεται ο Σνόουντεν, ούτε ποια είναι τα σχέδιά του. Σύμφωνα πάντως με πηγές της Aeroflot, που επικαλούνται ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τελικός προορισμό του είναι το Καράκας της Βενεζουέλας. "'Ενας επιβάτης με το όνομα αυτό αναμένεται σήμερα στη Μόσχα με την πτήση SU213 από το Χονγκ Κονγκ και αύριο, 24 Ιουνίου, θα ταξιδέψει με την πτήση SU150 για την Αβάνα. Την ίδια ημέρα θα αναχωρήσει από την Αβάνα για το Καράκας με τοπική πτήση", ανέφερε η πηγή την οποία επικαλέσθηκε το πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι θα εξοργίσει τις ΗΠΑ.

"Εφόσον τα έγγραφα που έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις νομικές απαιτήσεις βάσει της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες... Καθώς η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να ικανοποιήσει το αίτημα για προσωρινή σύλληψη, δεν υπάρχει νομική βάση για να εμποδιστεί ο κ. Σνόουντεν να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ", επισημαίνεται στη σχετικά ανακοίνωση των τοπικών αρχών.