Σε πολυτελές ξενοδοχείο ο πληροφοριοδότης για τις υποκλοπές

Σε πολυτελές ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ έχει... κλειδαμπαρωθεί ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην υπάλληλος της CIA που προκάλεσε Εγκέλαδο στις ΗΠΑ με τις αποκαλύψεις του για τις μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές από το αμερικανικό κράτος.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που του πήραν συνέντευξη το ξενοδοχείο όπου διαμένει είναι ιδιαίτερα "πολυτελές". Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος, έχει βγει μόνον 2 φορές από το δωμάτιο του και ακόμη και το φαγητό του το παίρνει στο δωμάτιο.

Δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση από την πλευρά των αρχών του Χονγκ Κονγκ ή της κινεζικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με ειδικούς, αμφότερες ενδέχεται να αρνηθούν να τον εκδώσουν.

Ο πρώην αξιωματούχος της CIA Μπομπ Μπάερ, δήλωσε αργά το βράδυ στο CNN, ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοσή του. "Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τον καταδιώξει. Δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι", είπε ο ίδιος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα της ποινικής δίωξης του Σνόουντεν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεδομένης της παρουσίας του Σνόουντεν στην Κίνα, αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον "εξετάζουν την υπόθεση ως πιθανή υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας", είπε ο Μπάερ.