Πολύ συχνά όταν γίνεται κάτι λέμε "ο χρόνος θα δείξει". Όμως, στην περίπτωση του Έντουαρντ Σνόουντεν το τι θα γίνει ήταν δεδομένο. Γιατί όταν βγάζεις τις παντοδύναμες μυστικές υπηρεσίες στα... πρωτοσέλιδα του Τύπου, δεν είναι μικρό πράγμα.
Ειδικά όταν οι κορυφαίοι πράκτορες του κόσμου κυριολεκτικά μαθαίνουν από τις ειδήσεις το τι έγινε.
Η ιστορία του Έντουαρντ Σνόουντεν είναι σχεδόν κινηματογραφική! Ο 29χρονος whistleblower (πληροφοριοδότης επί το ελληνικότερον) ζει στη Χαβάη. Κερδίζει περίπου 200.000 δολάρια το χρόνο και έχει ένα ειδυλλιακό σπιτάκι μαζί με τη σύντροφό του. Πρώην υπάλληλος στο τεχνικό τμήμα της CIA, εγκατέλειψε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και δούλευε για την εταιρεία Booz Allen Hamilton. Γνώριζε πολλά. Πάρα πολλά. Και αποφάσισε να τα αποκαλύψει. Έτσι, μια μέρα στο γραφείο του, αντιγράφει δεδομένα καυτά σε ένα cd, ζητά από τον εργοδότη του άδεια και φεύγει για το Χονγκ Κονγκ. Από εκεί αποκαλύπτει στις εφημερίδες Guardian και Washington Post, ότι με την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθεί τα τηλέφωνα εκατομμυρίων (!) πολιτών. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σε βάρος τους κάποια υποψία. Η Washington Post λέει ότι δημοσιοποίησε μόνο το 1/10 των όσων της αποκάλυψε ο Σνόουντεν. Ο Guardian έκανε τις περισσότερες δημοσιεύσεις.
Οι αποκαλύψεις φυσικά προκάλεσαν σκάνδαλο με δυναμική χιονοστιβάδας.
Ήταν ο ίδιος που ζήτησε από τις εφημερίδες να αποκαλύψουν το όνομα του. "Δεν έκανα τίποτα λάθος" λέει ο Σνόουντεν. "Το ξέρω ότι θα υποφέρω για τις πράξεις μου αλλά είμαι ικανοποιημένος που οι μυστικοί νόμοι της ανισότητας και της αλαζονικής εξουσίας που κυβερνούν τον κόσμο αυτό που αγαπώ ξεμπροστιάζονται έστω για μια μέρα" συνεχίζει.
Ξεκαθαρίζει πως λατρεύει την οικογένειά του και φοβάται ότι θα κυνηγήσουν τους δικούς του για ότι εκείνος έκανε. "Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα γιατί δεν μπορώ να επιτρέψω στην αμερικανική κυβέρνηση να καταστρέψει την ιδιωτικότητα, την ελευθερία του διαδικτύου, τις στοιχειώδεις ελευθερίες των ανθρώπων ανά τον κόσμο με αυτό το τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης που χτίζουν μυστικά" λέει.
Όσο για την επιλογή του να πάει στο Χονγκ Κονγκ, ο 29χρονος δηλώνει ότι επέλεξε να καταφύγει σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ στηριζόμενος στην "ισχυρή παράδοση στην ελευθερία της έκφρασης" και προσθέτει ότι ελπίζει πως οι αρχές δεν θα τον εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισλανδία, η οποία υποστηρίζει "όσους υπερασπίζονται την ελευθερία στο ίντερνετ".