ΗΠΑ: Σε αναμμένα κάρβουνα λόγω του σκανδάλου υποκλοπών

Φωτιές έχει ανάψει στην αμερικανική κυβέρνηση αλλά και στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών η αποκάλυψη ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα εκατομμυρίων πολιτών χωρίς να το γνωρίζουν.

Μετά το σχετικό δημοσίευμα του Guardian, o επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η νομοθεσία που επιτρέπει στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να συλλέγουν δεδομένα από διαδικτυακές εταιρείες, επιτρέπει να θέτονται ως "στόχοι" μόνο "μη Aμερικανοί πολίτες" εκτός της Αμερικής. Κατηγόρησε δε τα δημοσιεύματα για "πολλές ανακρίβειες".

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η Washington Post και ο Guardian δημοσίευσαν την Πέμπτη άρθρα υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και το FBI "έχουν άμεση πρόσβαση στους κεντρικούς διακομιστές 9 κορυφαίων εταιρειών του διαδικτύου", μέσω ενός άκρως απόρρητου προγράμματος, με την ονομασία PRISM. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες κάνουν "εξαγωγή" ηχητικών δεδομένων, βίντεο, φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εγγράφων και αρχείων σύνδεσης.

Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Apple, Google, Facebook, Microsoft και Yahoo, δήλωσαν την Πέμπτη ότι δεν παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες "άμεση πρόσβαση" στους διακομιστές των συστημάτων και των δικτύων τους, διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post που υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο πλαίσιο ενός απόρρητου προγράμματος συλλογής δεδομένων.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα 9 εταιρείες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων είναι οι Apple, Facebook, Google και Microsoft.