Διαρροή αμμωνίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Σε συναγερμό τέθηκαν οι ρωσικές και αμερικανικές διαστημικές υπηρεσίες μετά την διαρροή αμμωνίας που σημειώθηκε στον Φιεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Ο επικεφαλής του ρωσικού τμήματος του ISS, Βλαντίμιρ Σολόβιεφ, δήλωσε  πως πρόκειται για μια "πολύ σοβαρή ανωμαλία" αν και η NASA είχε  υπογραμμίσει πως η διαρροή  δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για τους αστροναύτες ούτε για το σταθμό.

 Ο διοικητής της αποστολής στον ISS, ο Καναδέζος Κρις Χάντφιλντ, αναγνώρισε επίσης στο Twitter πως πρόκειται για μια "σοβαρή κατάσταση".

 "Σήμερα θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο να βγει το πλήρωμα στο διάστημα για να εντοπίσει την πηγή της διαρροής”, δήλωσε ο Ρώσπος Σολόβιεφ διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιντερνετικό ιστότοπο Spaceflight101, αυτή η έξοδος στο διάσημα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο από τους αστροναύτες Κρις Κάσιντι και Τομ Μάσμπερν και θα έχει διάρκεια περίπου έξι ωρών.

Το πλήρωμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Σταθμό αριθμεί έξι πρόσωπα: τους Ρώσους Ρόμαν Ρομανένκο, Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν, τους Αμερικανούς Τομ Μάσμπερν και Κρις Κάσιντι, καθώς και τον Καναδέζο Κρις Χάντφιλντ, τον διοικητή της αποστολής.

 Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της NASA, το πλήρωμα του ISS ειδοποίησε το κέντρο διοίκησης του Σταθμού, με έδρα το Χιούστον του Τέξας (νότιες ΗΠΑ) για την παρουσία "μικρών λευκών νιφάδων γύρω από το Σταθμό".

Εικόνες που εστάλησαν από το πλήρωμα επιβεβαίωσαν τη διαρροή από ένα από τα συστήματα ψύξης, το οποίο είχε ήδη παρουσιάσει βλάβη την 1η Νοεμβρίου 2012. Η αμμωνία χρησιμοποιείται για την ψύξη των κυκλωμάτων από τα οποία περνάει ο ηλεκτρισμός που παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες.