Το ποσό των 45 εκατομμυρίων δολαρίων κατάφεραν να ληστέψουν χάκερς απ' όλο τον κόσμο σε μία επιχείρηση προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Το κύκλωμα "επιτέθηκε" σε δύο αραβικές τράπεζες και με έδρα τη Νέα Υόρκη, "χάκαρε" το σύστημα πληρωμών τους και, εξαλείφοντας το όριο ανάληψης σε χρεωστικές κάρτες, σήκωσε από τα ΑΤΜ το τεράστιο ποσό.
Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν συλλάβει οκτώ άτομα, όμως υπολογίζεται ότι, τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στο εξωτερικό. Όλα έγιναν γρήγορα και απλά, όμως πίσω από την άρτια οργάνωση κρύβονται μήνες προετοιμασίας.
Το κύκλωμα πραγματοποίησε ηλεκτρονική πειρατεία στο σύστημα της Rakbank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Bank of Muscat στο Ομάν και κατάργησαν τα όρια αναλήψεων και χρεώσεων. Στη συνέχεια, πέρασαν τα παραβιασμένα στοιχεία σε δικές τους - ψεύτικες κάρτες. Αυτές αποτέλεσαν και το "κλειδί" για τη ληστεία, καθώς σε δύο ξεχωριστές επιδρομές απέσπασαν το αστρονομικό ποσό των 45 εκατ. δολαρίων. Παρόλα αυτά, δεν προσβλήθηκαν λογαριασμοί ιδιωτών τις εν λόγω τράπεζες, εφόσον οι χάκερς "εισέβαλαν" στο αποθεματικό των ίδιων των τραπεζών.
Η πρώτη φάση της ληστείας έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου, με "λεία" 400.000 δολάρια μόνο από τη Νέα Υόρκη. Στις 29 Φεβρουαρίου ακολούθησε η δεύτερη και μεγαλύτερη φάση του σχεδίου, κατά την οποία, οι χάκερς απέσπασαν 40.000.000 δολάρια σε χε τουλάχιστον 27 χώρες, μέσα λίγες μόνο ώρες.
Για την εξάρθρωση της σπείρας, οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι, συνεργάζονται με τις αστυνομίες από δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους η Ιαπωνία, Ρωσία, Αίγυπτο, Κολομβία κ.ά. στις οποίες και βρίσκονταν κάποια από τα "επίμαχα" ΑΤΜ.