Το “αμαρτωλό παρελθόν” του Ιράκ φρενάρει τις ΗΠΑ για τη Συρία

Πολύ συχνά έχουν διατυπωθεί ερωτήματα, ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας στον Τύπο: μα πώς οι ΗΠΑ επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτό το άνευ προηγουμένου μακελειό στη Συρία;

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε την απάντηση στο ερώτημα αυτό εξηγώντας πως το “αμαρτωλό παρελθόν” με το Ιράκ, κάνει την Ουάσινγκτον ιδιαίτερα επιφυλακτική.

Μιλώντας στο περιοδικό Rolling Stone, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προσεκτική απέναντι στην συριακή κρίση εξαιτίας των λαθών που έγιναν στην εισβολή και στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.

"Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα πάντα όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση (του Τζορτζ Μπους) με τα όπλα μαζικής καταστροφής" ανέφερε.

Τα όπλα αυτά, που αποτέλεσαν το πρόσχημα για την εισβολή τον Μάρτιο του 2003 δεν βρέθηκαν ποτέ μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο εβδομάδες στην πιθανότητα η κυβέρνηση της Συρίας να έχει χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει, όμως ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να πει κανείς ότι το καθεστώς Ασαντ ξεπέρασε την "κόκκινη γραμμή".

"Γνωρίζουμε πως βρέθηκαν ίχνη και μάλλον πρόκειται για χημικά όπλα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι αν χρησιμοποιήθηκαν κατά τύχη", από το καθεστώς ή τους αντάρτες, επισήμανε ο Μπάιντεν.

"Αν η χρήση τους επιβεβαιωθεί, σίγουρα ο πρόεδρος θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ακόμα πως "με όποιον τρόπο και αν τερματιστεί η κρίση, θα υπάρξει για ένα χρονικό διάστημα πολιτική αστάθεια στη Συρία και εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε πως θα λειτουργούν οι θεσμοί που θα επιτρέπουν την διακυβέρνηση της χώρας".

"Το μάθημα που διδαχτήκαμε από το Ιράκ είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, στη διάρκεια του πολέμου, κατέστρεψε όλες τις υποδομές", είπε ο Μπάιντεν.

“1 τρισεκατομμύριο δολάρια, να στείλουμε 160.000 στρατιώτες, να υποστούμε 6.000 θανάτους...", είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του πολέμου στο Ιράκ για τις ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος μιλάει ξεκάθαρα για την σχέση ανάμεσα στην απόφαση εισβολής στο Ιράκ πριν από δέκα χρόνια και στην στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην κρίση στη Συρία.