Ο Ταμερλάν Τσερνάεφ πίστευε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας

Ως άνθρωπο εμμονικό, που πίστευε όποια θεωρία συνωμοσίας ταίριαζε με τις ακραίες απόψεις του παρουσιάζει το Associated Press τον Τάμερλαν Τσερνάεφ. Ο ίδιος μάλιστα είχε τη δική του “συνεκτική” θεωρία συνωμοσίας την οποία ονόμαζε "Misha".

Διάβαζε μανιωδώς ιστοσελίδες για τη τζιχάντ και εξτρεμιστική προπαγάνδα. Θεωρούσε ότι δεν ανήκει σε κανέναν ευρύτερο πυρήνα ή οργάνωση και δρούσε μόνος αλλά με κοινούς εχθρούς με πολλές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Φανατικός μελετητής του Inspire, ενδιαφερόταν ζωηρά για το Infowars, μια ιστοσελίδα με θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τον τελευταίο καιρό αναζητούσε τα “Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών”, ένα αντισημιτικό μανιφέστο που εκδόθηκε πρώτη φορά στη Ρωσία το 1903.  

Το όνομα του Τσερνάεφ σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατία

Το όνομα του Ταμερλάν Τσερνάεφ περιλαμβανόταν σε άκρως απόρρητη βάση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει λίστα με ονόματα και στοιχεία προσώπων που θεωρούνται εν δυνάμει τρομοκράτες. Ομως οι τεράστιες διαστάσεις της την καθιστούν δύσχρηστη, σύμφωνα με πηγές των ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το όνομα και τα στοιχεία του Ταμερλάν Τσερνάεφ περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων TIDE, του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, διότι το FBI ήλθε σε επαφή μαζί του το 2011 έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν στην Ουάσινγκτον από τις ρωσικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες ο Τσαρνάεφ είχε γίνει οπαδός ακραίων ισλαμιστών.

Το FBI δεν είχε καταλήξει τότε στο συμπέρασμα ότι ο Τσερνάεφ αποτελούσε ενεργή απειλή, αλλά κατέγραψε το όνομά του στη βάση δεδομένων TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment). Το FBI δεν έχει αποκαλύψει τι στοιχεία βρήκε για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

Η βάση δεδομένων περιέχει περισσότερα από μισό εκατομμύριο ονόματα προσώπων τα οποία οι αμερικανικές αρχές θεωρούν γνωστούς, ύποπτους ως ή εν δυνάμει τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόσωπα που γνωρίζουν τη βάση δεδομένων TIDE δηλώνουν ότι, εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους της, οι αρχές δεν εξετάζουν συστηματικά οποιονδήποτε είναι καταγεγραμμένος σε αυτήν.