Δημοπρατείται το φημισμένο “βιολί του Τιτανικού”

Το βιολί του Γουάλας Χάρτλεϊ , του γενναίου μαέστρου της ορχήστρας του Τιτανικού – η οποία έπαιζε πάνω στο πλοίο μέχρι το τέλος- βγαίνει σε πλειστηριασμό και ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούν να εκτιμήσουν την τιμή που θα πιάσει καθώς πρόκειται για το πιο σημαντικό κειμήλιο του ναυαγίου.

 Όταν ανασύρθηκε νεκρός από το διασημότερο ναυάγιο του κόσμου μετά από 10 ημέρες,  ο 34χρνος Γουάλας κρατούσε σφιχτά στο στήθος του το βιολί, το αγαπημένο του όργανο που προσπάθησε να προστατέψει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο τωρινός ιδιοκτήτης του βιολιού, που ζει στη Μ. Βρετανία, ανέφερε ότι απέκτησε το βιολί από την αρραβωνιαστικιά του Γουάλας Χάρτλεϊ, Μαρία Ρόμπινσον, οποία του το χάρισε αμέσως μετά το ναυάγιο. Η Μαρία παρέλαβε από τις αρχές το βιολί που είχε κάνει η ίδια δώρο στον Γουάλας.

Το ζευγάρι είχε αρραβωνιαστεί γύρω στο 1910. Το  ναυάγιο συνέβη στις 15 Απριλίου του 1912. Η γυναίκα αποσύρθηκε στην παραθαλάσσια  περιοχή του Μπρίντλιγκτον και σύμφωνα με πληροφορίες δεν παντρεύτηκε ποτέ.Πέθανε  περίπου το 1939.

Το βιολί βρίσκεται φυλαγμένο σε μία καφέ δερμάτινη θήκη που πάνω της είχε χαραγμένα  τα αρχικά W.H.H και πάνω σε μία επιγραφή αναφερόταν: "Για τον Γουάλας ως δώρο  για τον αρραβώνα μας από τη Μαρία".

Επειδή  όμως η αποκάλυψη παρά ήταν καλή για να είναι αληθινή, το όργανο εστάλη το 2006  στους πλέον ειδικούς επιστήμονες της Βρετανίας για να ελεγχθεί αν πραγματικά  είναι το βιολί του Τιτανικού. 

Μετά από εφτά χρόνια  ερευνών και κόστος δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το βιολί αποδείχθηκε ότι είναι  πράγματι αυτό που έπαιζε ο Χάρτλεϊ στο ναυάγιο του Τιτανικού.