Από το Μοχάμεντ Μεράχ που πριν από ένα περίπου χρόνο σκόρπισε τον τρόμο και το θάνατο στο εβραϊκό σχολείο στη Γαλλία, μέχρι τα αδέλφια Τσερνάεφ που έδειξαν στις ΗΠΑ ότι αν η φιλήσυχη Βοστόνη κινδυνεύει, τότε κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, το προφίλ των νεαρών τρομοκρατών μοιάζει να ταιριάζει σε ένα “πρότυπο”: νεαροί, άνδρες, στη δεκαετία των 20 ετών, με καταγωγή από χώρες ισλαμικές, που εντρύφησαν στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.
Και όμως, πέρα από αυτές τις “προδιαγραφές”, ελάχιστα γίνονται τελικά γνωστά για τους ανθρώπους αυτούς και το γιατί έκαναν ό, τι έκαναν. “Ρατσιστικά κίνητρα”, “θρησκευτικός φανατισμός” γράφουν τα πορίσματα των ερευνών και... “η υπόθεση έκλεισε” και μπήκε στο αρχείο.
Ίσως και ο Τάμερλαν Τσερνάεφ πήρε αυτές τις απαντήσεις μαζί του στο σκοτάδι όταν σκοτώθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού για τη σύλληψη του.
O Tάμερλαν με τον Τζοχάρ και τις αδελφές τους
Μεγάλωσε στη σπαρασσόμενη από συγκρούσεις περιοχή του Νταγκεστάν στον Καύκασο. Ο μπαμπάς του ήταν αξιωματούχος του σοβιετικού καθεστώτος στο Κιργιστάν. Τελικά όμως μετακόμισαν στις ΗΠΑ. Οι γονείς του χώρισαν. Ο πατέρας του επέστρεψε στο Νταγκεστάν, η μητέρα του γύρισε μόλις τον περασμένο Ιούνιο.
Ο ίδιος και ο αδελφός του, Τζοχάρ, έζησαν στις ΗΠΑ. Έκαναν σπουδές εκεί. Ενώ ο Τζοχάρ περιγράφεται ως ένας χαριτωμένος έφηβος που κάπνιζε που και που μαριχουάνα και του άρεσε να λέει στους φίλους του ιστορίες από τα φλερτ του με τα κορίτσια, ο Τάμερλαν υπήρξε ανέκαθεν πιο εσωστρεφής. Πρωταθλητής του μποξ αλλά δύσκολος χαρακτήρας. Οι λίγοι που τον γνώριζαν έλεγαν ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ την έντονη προφορά του όταν μιλούσε αμερικάνικα. Είχε μέσα του θυμό, εν αντιθέσει με τον 19χρονο αδελφό του. Ρωτούσε όμως αρκετά, φαινόταν να ενδιαφέρεται για τη ζωή των άλλων, για το πώς περνούν, λένε εκείνοι που τον γνώριζαν στο Reuters.
Mε το τρόπαιο στο μποξ, από τα λίγα πράγματα που τον έκαναν να χαμογελά
Βρισκόταν συνέχεια κοντά στην αδελφή του, δεν του άρεσε που εκείνη έβγαινε και φλέρταρε και απολάμβανε τον αμερικανικό τρόπο ζωής.
Δεν μιλούσε πολύ κι έκανε ελάχιστους φίλους. Ο Τζοχάρ πάντως τον θαύμαζε.
Το 2012, ο Τάμερλαν πέρασε κάποιους μήνες στη Μακαχκάλα, τη μουσουλμανική πρωτεύουσα του Νταγκεστάν στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί ο πόλεμος είναι παιχνίδι των παιδιών από νωρίς, δεν έχουν δει και καιρούς ειρήνης επί μακρόν. Ο κοινωνιολόγος Zaid Abdulagatov εκτιμά ότι ίσως η “ριζοσπαστικοποίηση” του 26χρονου Τσερνάεφ έγινε εκεί.
Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει. Ακόμη και αν ο Τζοχάρ καταφέρει να μιλήσει, ίσως ούτε αυτός καταφέρει να δώσει απαντήσεις. Ίσως κι εκείνος δεν έμαθε σε βάθος τον Τάμερλαν ποτέ.