Όλα λειτουργούν φυσιολογικά και δείχνουν να δουλεύουν βάσει προγράμματος. Μία καλοκουρδισμένη μηχανή, στο κέντρο της Βοστόνης, ρυθμίζει τα πάντα. Οι αρχές έχουν οργανώσει τέλεια ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς. Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης, όπως κάθε χρόνο, γνωρίζει μεγάλες δόξες. Πάνω από 30.000 δρομείς και περίπου 500.000 θεατές παρακολουθούν τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων. Ξαφνικά, κοντά στη γραμμή του τερματισμού, μία έκρηξη κι αμέσως μια δεύτερη αλλάζουν τα δεδομένα.
Πυκνός καπνός καλύπτει ξαφνικά τον ουρανό της πόλης και αμέσως σημαίνει συναγερμός. “Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βοστόνης, που συμβαίνει κάτι ανάλογο”, περιγράφει τις πρώτες στιγμές, που έζησε, ο Έλληνας φοιτητής, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος μένει μόλις δύο τετράγωνα μακριά από το σημείο των εκρήξεων.
“Βρισκόμουν στο σπίτι μου, την ώρα που έγινε η έκρηξη. Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία αρχικά. Άνοιξα το παράθυρό μου και είδα κόσμο να τρέχει αντίθετα προς την κατεύθυνση, που πήγαινε ο μαραθώνιος. Πολλά ασθενοφόρα, 3 με 4 ελικόπτερα στον αέρα, και αμέτρητα περιπολικά συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά στο σημείο. Το κτίριο, που μένω, βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο και η αστυνομία ακριβώς σε αυτό το σημείο σταματούσε τους υπόλοιπους δρομείς για να μην πλησιάσουν”, περιγράφει στο news.gr τις πρώτες δραματικές στιγμές ο Γιάννης.
“Στην αρχή δεν είχα αντιληθεί τι ακριβώς είχε συμβεί. Κατέβηκα μετά από 10 λεπτά". Φέρνει στη μνήμη του κόσμο, ο οποίος έτρεχε πανικόβλητος, αρκετοί από αυτούς τραυματισμένοι. Οι περισσότεροι έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, αλλά οι αρχές είχαν ήδη απενεργοποιήσει τα τηλεφωνικά δίκτυα – υπό το φόβο νέου χτυπήματος και το συντονισμό του μέσω τηλεφώνου - και δεν μπορούσαν να πάρουν τηλέφωνο για προληπτικούς λόγους. “ Ήταν τρομερό σοκ αυτό, που συνέβη τη συγκεκριμένη στιγμή, στη συγκεκριμένη πόλη”, λέει ο νεαρός φοιτητής.
“Μένω δύο τετράγωνα δίπλα από το σημείο, που έγινε η έκρηξη. Έχουν ακυρωθεί όλες οι δραστηριότητες στα πανεπιστήμια. Τα λεωφορεία δεν εκτελούν δρομολόγια και όλο το τετράγωνο έχει αποκλειστεί. Το σημείο, όπου έγιναν οι εκρήξεις, είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, η βιβλιοθήκη της”, συμπληρώνει.
Όπως λέει, είδε μπροστά στα μάτια του να στοιβάζουν στα ασθενοφόρα τους τραυματίες. “Άλλοι πάλι κυκλοφορούσαν με σορτσάκια και κοντομάνικα...απομεινάρια του Μαραθωνίου. Όσοι μπορούσαμε, κατεβάζαμε κάποιες κουβέρτες και φούτερ από τα σπίτια μας για να ζεσταθούν. Πολλοί έκλαιγαν γιατί είχαν τραυματιστεί δικοί τους άνθρωποι”.
Περιγράφει τις στιγμές αυτές ως ένα πολύ μεγάλο το σοκ για τη Βοστόνη. “Κανείς δεν το περίμενε. Είναι όλα αποκλεισμένα σε ακτίνα τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων γύρω από το σημείο, και απαγορεύεται να περάσει ο οποιοσδήποτε”. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι υπήρχε μία πληροφόρηση και για άλλες βόμβες, που παραμένουν ανενεργές. “Μέσα σε 10 λεπτά λάβαμε μηνύματα στα κινητά μας ότι ακυρώνονται οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες και τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Ευτυχώς, υπήρξε άμεση και οργανωμένη καθοδήγηση από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα κιγκλιδώματα του Μαραθωνίου για να περιφράξουν και να αποκλείσουν όλη τη γύρω περιοχή”.
Όπως λέει, από την ώρα των εκρήξεων και μετά, οι αρχές της παραθαλάσσιας πόλης της Μασαχουσέτης έδρασαν άμεσα, καθοδηγώντας τους υπόλοιπους δρομείς, που πλησίαζαν στον τερματισμό, καθώς και τους θεατές σε ασφαλές μέρος.
Το περιστατικό, που συντάραξε τη ζωή της μικρής πόλης των Η.Π.Α., άφησε πίσω του εκατοντάδες τραυματίες και τρεις νεκρούς. Μια πόλη, που καλείται τώρα να κλήσει τις πληγές, τις οποίες το τυφλό αυτό χτύπημα άνοιξε. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει καμία νεότερη πληροφορία και είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις ανακοινώσεις τους, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής στοχοποιήσει κανέναν. Πέρα από τα θύματα της επίθεσης, αυτό που μένει είναι να επουλωθούν και τα πλήγματα, που κατάφερε το συγκεκριμένο γεγονός στην κατά τ' άλλα ήσυχη βοστονέζικη ζωή. Χτύπημα, που ήρθε να ξυπνήσει μνήμες από τις εφιαλτικές στιγμές και την κατάρρευση των δίδυμων πύργων 12 χρόνια νωρίτερα.