ΗΠΑ: Πρώτο “ναι” της Γερουσίας στο νομοσχέδιο Ομπάμα για την οπλοκατοχή

Η αμερικανική Γερουσία άνοιξε σήμερα το δρόμο για συζήτηση του νομοσχεδίου για αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά όπλων, με ψήφους 68 έναντι 31, απορρίπτωντας την προσπάθεια της συντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων να αποφευχθεί ακόμη και η συζήτηση.

Νωρίτερα, ο  επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ, είχε εκφράσει αμφιβολίεςεάν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις 60 ψήφους, προκειμένου να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά εμπόδια που θα εγείρουν οι γερουσιαστές εκείνοι που διαφωνούν με την επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή.

Η ψήφος αφορούσε την έναρξη συζήτησης επάνω στις προτάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για εντατικοποίηση των ελέγχων του ιστορικού όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλα, αυστηρότερες ποινές για το λαθρεμπόριο όπλων και αύξηση των πόρων για τη φύλαξη των σχολικών μονάδων.

Καμία αλλαγή στη νομοθεσία περί όπλων δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ από το 1994. Ωστόσο, το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, συντάχθηκε ως επιτακτική ανάγκη μετά τη σφαγή του Δεκεμβρίου, σε δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ, όταν ένας ένοπλος σκότωσε 20 παιδιά και έξι γυναίκες.

Ωστόσο, πολλοί Ρεπουμπλικανοί, αλλά και ένας αριθμός Δημοκρατικών αντιτίθενται στη νομοθεσία ελέγχου της οπλοκατοχής, θεωρώντας ότι αποτελεί απαγόρευση του συνταγματικού τους δικαιώματος να κατέχουν όπλα.