Η "εξαγωγή" φοιτητών στις ΗΠΑ είναι παλιό φαινόμενο για τις Ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα για τις Μεσογειακές. Παρόλα αυτά, νέα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα, φέρνοντας την Τουρκία στην κορυφή της λίστας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στους New York Times, η Τουρκία στέλνει πάνω από 10.000 φοιτητές το χρόνο στις ΗΠΑ από το 2000, με 12.000 μόνο το περασμένο έτος, αφήνοντας πίσω της τη Γερμανία με 9.300 φοιτητές και τη Βρετανία με 9.000.
Οι αριθμοί βέβαια, εμφανίζουν διακυμάνσεις, με μία σημαντική μείωση το 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οπότε οι ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο δελεαστικός προορισμός, αλλά και η Τουρκία αντιμετώπιζε τη δική της οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, η απογραφή του διεθνούς κινήματος φοιτητών από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος που εμφανίζεται συχνά στις πρώτες δέκα "εξαγωγούς" χώρες μετά τις σταθερές "αξίες", όπως η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς και το Μεξικό.
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κοc, Zeynep Gurhan-Canli, "το βλέμμα της Τουρκίας ήταν πάντα στραμμένο προς τη Δύση". Κάποτε πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Τούρκους φοιτητές ήταν η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά η διάδοση των αγγλικών ως δεύτερης γλώσσας έκανε τις ΗΠΑ πιο ελκυστικές. Η περίπτωση της Βρετανίας είναι ιδιάζουσα, καθώς οι πρόσφατες δυσκολίες για την απόκτηση φοιτητικής βίζας έχουν μειώσει το ενδιαφέρον.
Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να σπουδάσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σπίτι τους, όμως ο κυριότερος λόγος που η Τουρκία στέλνει φοιτητές στο εξωτερικό είναι δημογραφικός. Σύμφωνα με τον Todd Pierce, μορφωτικό ακόλουθο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, η πληθυσμιακή αύξηση των δεκαετιών του '70 και του '90 προσεγγίζει ακόμη την ηλικία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επομένως, το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρά την συνεχιζόμενη διεύρυνσή του τα τελευταία 20 χρόνια, έχει κορεστεί από τον αυξανόμενο αριθμό των φοιτητών.
Επακόλουθη είναι η δυσκολία εισαγωγής σε τουρκικό πανεπιστήμιο λόγω του υψηλού ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι, η τουρκική οικογένεια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση, η εισαγωγή σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ μοιάζει η ιδανική λύση από το να μείνει κανείς κλεισμένος στο σπίτι.