Οι απειλές που εξαπέλυσε αυτή την εβδομάδα η Βόρεια Κορέα για χτύπημα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα είναι αβάσιμες, καθώς το απομονωμένο έθνος δεν έχει τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια πράξη, υποστηρίζουν Δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει αργά αλλά σταθερά ενισχύσει τις δυνατότητες των πυραύλων της τα τελευταία χρόνια και αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι σε θέση να χτυπήσει απόκεντρες περιοχές και πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Γκουάμ, Αλάσκα και Χαβάη.
Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανησυχητικό. Όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμές των πυρηνικών της όπλων που μπορούν να τοποθετηθούν σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα έχουν καταφέρει δεκαετίες πριν. Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι σε θέση να πλήξει κάποιο μέρος των ΗΠΑ, αλλά όχι την ηπειρωτική χώρα και όχι με πυρηνικά όπλα.
Οι απειλές που έχει εκτοξεύσει εναντίον των ΗΠΑ ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν, "εκφράζουν πιθανώς αλαζονεία", δήλωσε ο Γκάρι Σάμορ, μέχρι πρόσφατα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. "Είναι εξαιρετικά απίθανο να έχουν στην κατοχή του ένα πύραυλο με πυρηνικά, ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Σαμόρ. Οι βορειοκορεάτες "δεν είναι αυτοκαταστροφικοί. Γνωρίζουν ότι κάθε είδος άμεσης επίθεσης (στις ΗΠΑ) θα σημάνει το τέλος της χώρας τους", προειδοποίησε ο Σάμορ.
Επιπλέον, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι σκόπευε να τοποθετήσει ένα αμυντικό σύστημα πυραύλων, γνωστό και ως THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί Γκουάμ, κατά του οποίου είχε εξαπολύσει απειλές η Πιονγκγιάνγκ.