Πυραύλους αναπτύσσουν οι ΗΠΑ σε βάση του Ειρηνικού στο Γκουάμ

Ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα ετοιμάζονται να αναπτύξουν οι ΗΠΑ  στην Ασία, προκειμένου να υπερασπιστούν τις   στρατιωτικές βάσεις τους  στον Ειρηνικό, απέναντι στις -φραστικές έως τώρα- απειλές της Βόρειας Κορέας. 

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξει το σύστημα, γνωστό ως Terminal High-Altitude Area Defense battery, ή THAAD, στο νησάκι  Γκουάμ -μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων -  για την προστασία από τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από την Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η κίνηση δείχνει ότι το Πεντάγωνο δεν πιστεύει πως  η ένταση με την Βόρεια Κορέα θα αποκλιμακωθεί σύντονα και λαμβανει τα "μέτρα" του για παν ενδεχόμενο.

Πριν από λίγα 24ωρα, ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η πυρηνική ισχύς της χώρας αποτελεί αξιόπιστο μέσο αποτροπής του πολέμου και εγγύησης για την προστασία της χώρας.

Σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι,  συναντήθηκε με τον σύμμαχο νοτιοκορεάτη ομόλογό του και δήλωσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύσουμε τη χώρα μας, αλλά και τον σύμμαχό μας, τη Δημοκρατία της Κορέας” από κάθε απειλή της Πιονγιάνγκ.

Πάντως, η Βόρειος Κορέα έδωσε ένα ακόμη σημάδι επιδείνωσης της κατάστασης αποφασίζοντας να αποκλείσει την Τετάρτη την είσοδο εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ, όπου λειτουργούν επιχειρήσεις υπό την επίβλεψη τόσο της Πιονγιάνγκ, όσο και της Σεούλ.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης, στα σύνορα των δύο χωρών, ήταν το μοναδικό έως τώρα σημάδι πως η Βόρεια Κορέα δεν θα υλοποιήσει τις απειλές της για επίθεση στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.