Το πιο κοινό επάγγελμα στις ΗΠΑ πληρώνει χειρότερα από όλα

Περίπου 4,5 εκατομμύρια Αμερικανοί απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο στις ΗΠΑ. Και όμως, το πιο κοινό επάγγελμα φαίνεται πως είναι και το πιο κακοπληρωμένο.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η μέση ετήσια αμοιβή ενός υπαλλήλου καταστήματος στη χώρα είναι 25.310 δολάρια, δηλαδή σαφώς λιγότερα από τη μέση εθνική αμοιβή, που διαμορφώθηκε για το 2012 στα 45.790 δολάρια. Και, όπως επισημαίνεται, τα χρήματα αυτά “εξασφαλίζουν” σε μια οικογένεια όχι τα στοιχειώδη, αλλά μια “θέση” στην ανέχεια.

Το δεύτερο συχνότερο επάγγελμα στις ΗΠΑ, αυτό του ταμία, είναι επίσης ιδιαίτερα κακοπληρωμένο. Οι 3.300.000 ταμίες της χώρας βγάζουν κατά μέσο όρο 20.730 δολάρια ετησίως.

Τα νέα είναι ακόμη χειρότερα για τις γυναίκες, καθώς υπολογίζεται ότι το 64% των εργαζομένων σε καταστήματα και τα ταμεία αυτών, είναι γένους θηλυκού.

Οι ενδείξεις, πάντως, για το μέλλον δεν είναι ελπιδοφόρες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που επικαλείται η Huffington Post, 3 στις 5 θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν στην εποχή της ανάκαμψης από το κραχ του 2008, αμείβονται με χρήματα λιγότερα από αυτά της μέσης ετήσιας αμοιβής σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 527.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στο χώρο του λιανικού εμπορίου από το τέλος της ύφεσης.