Γυναίκα απολύθηκε επειδή “κατήγγειλε” σεξιστικό σχόλιο

Μία προγραμματίστρια απολύθηκε, επειδή προσβεβλημένη, ανέβασε στο twitter μία φωτογραφία στην οποία δύο άντρες αντάλλασσαν αστεία, που θεώρησε ότι ήταν σεξιστικά. Όλα ξεκίνησαν στο συνέδριο προγραμματισμού της PyCon στις ΗΠΑ, όπου δύο από τους συνέδρους αστειεύτηκαν χρησιμοποιώντας τεχνολογικούς όρους με σεξιστικό τρόπο, όπως αντιλήφθηκε η Adria Richards. Η τελευταία παραπονέθηκε για το γεγονός στη διοργάνωση και ο ένας από τους δύο απολύθηκε από την εταιρία που εργαζόταν, η οποία ήταν και μία από τους χορηγούς του συνεδρίου.

Έκτοτε, η Adria έχει δεχθεί μπαράζ από υβριστικά σχόλια, ακόμη και απειλές για τη ζωή της, ενώ η προσωπική της ιστοσελίδα παραβιάστηκε από χάκερ. Το κερασάκι στην τούρτα έπεσε, όταν έχασε τη δουλειά της στην εταιρία Sendrid.

Η απάντηση του γενικού διευθυντή της εταιρίας στην οποία εργαζόταν, Jim Franklin,  ήταν πως "η πράξη της υπερέβη τα εσκαμμένα". Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Adria δίχασε την κοινότητα των προγραμματιστών, την οποία είχε υποχρέωση να εξυπηρετεί. Επιπλέον, ο άνδρας που απολύθηκε εξαιτίας του περιστατικού, επιμένει, πως το σχόλιό του δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανένα και πως το σεξιστικό υπονοούμενο τέθηκε από την Adria κι όχι από τον ίδιο.

Από την πλευρά της η κ. Richards, υποστηρίζει ότι ενήργησε μετά που είδε φωτογραφίες από νεαρές προγραμματίστριες να εκτίθενται στο συνέδριο. Θεώρησε πως, η συνέχιση τέτοιας συμπεριφοράς θα εμπόδιζε τη συνοχή της βιομηχανίας. Όπως είπε, "ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη και μιλά ανοιχτά, όταν αντιλαμβάνεται κάτι που δεν είναι σωστό".

Γεγονός πάντως είναι, πως οι πράξεις της Adria Richards, έχουν διχάσει την κοινή γνώμη. Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο είτε παίρνουν το μέρος της είτε την κατηγορούν για επιθετικότητα στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων.