4.500 χιλιάδες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο του Ιράκ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τίμησε τη 10η επέτειο από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, τονίζοντας τη θυσία των ανδρών και των γυναικών του αμερικανικού στρατού στα περισσότερα από οκτώ χρόνια που διήρκεσε η σύγκρουση.

"Καθώς τιμούμε την 10η επέτειο από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, η Μισέλ και εγώ μαζί με τους άλλους Αμερικανούς αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους υπηρέτησαν και θυσιάστηκαν σε έναν από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια πολέμους του έθνους μας", αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος επισήμανε ότι για τους 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς που υπηρέτησαν στο Ιράκ και τους περίπου 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους, η υποχρέωση των ΗΠΑ να φροντίσουν για τους βετεράνους και τις οικογένειές τους εξακολουθεί να ισχύει.

Στην προσεκτικά διατυπωμένη δήλωσή του, ο Ομπάμα χαρακτήρισε την ημέρα αυτή "επίσημη επέτειο", δεν έκανε όμως καμία αναφορά στην απόφαση για την εισβολή ή στις σκέψεις του για την αναγκαιότητα του πολέμου.

Όμως και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εκθείασε τα στρατεύματα των ΗΠΑ για τις θυσίες τους, αναφέρει το ΑΠΕ.

"Αν και η σύγκρουση αυτή έχει πλέον τελειώσει, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι γενναίοι άνδρες και οι γυναίκες στρατιωτικοί μας κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Ιρακινή Ελευθερία και της Επιχείρησης Νέα Αυγή.

Αναφέρθηκε επίσης "στους ιρακινούς στρατιώτες και τους αξιωματικούς της αστυνομίας οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μαζί με τους δικούς μας, οι άνδρες και οι γυναίκες που χτυπήθηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά, και σε εκείνους που εξακολουθούν να αγωνίζονται σήμερα για να εξασφαλίσουν και να κυβερνήσουν το έθνος τους".

Ο ιρακινός λαός θα καθορίσει το μέλλον του Ιράκ και οι Ηνωμένες πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειές τους για ένα ειρηνικό, ασφαλές, ελεύθερο έθνος που θα ευημερεί", τόνισε ο Χέιγκελ.

Στο μεταξύ στη Βαγδάτη οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και οι επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα προκάλεσαν σήμερα το θάνατο τουλάχιστον 61 ανθρώπων, μια ημέρα πριν από την 10η επέτειο από την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν σε γειτονιές σιιτών της Βαγδάτης, όπου 45 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσε η αστυνομία. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 26 άτομα στην πρωτεύουσα, που μετέφεραν εκρηκτικά και ρουκέτες τα οποία θα χρησιμοποιούνταν σε περαιτέρω επιθέσεις.