ΗΠΑ: Κυρώσεις στο “συνάλλαγμα” της Β. Κορέας

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τράπεζας Διεθνούς Εμπορίου της Βόρειας Κορέας, τον κύριο θεσμό διαχείρισης ξένου συναλλάγματος στη χώρα, για το ρόλο της στην υποστήριξη που προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής της Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο Τομ Ντόνιλον, σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ομιλία του στην Asia Society στη Νέα Υόρκη, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι η Κίνα δεν θα πρέπει "να κάνει δουλειές ως συνήθως" με τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ απειλεί τους γείτονές της.

Είπε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κορέα, αλλά επέμεινε ότι πρέπει πρώτα να λάβει "σημαντικά μέτρα" για να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην Κίνα ο Ντόνιλον σημείωσε ότι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει καταστεί μια αυξανόμενη πρόκληση για την οικονομική σχέση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, και το Πεκίνο πρέπει να αναγνωρίσει την έκταση του προβλήματος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την στοχευμένη κλοπή εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών και τεχνολογίας με ιδιοκτησιακά δικαιώματα μέσω εισβολών στον κυβερνοχώρο που προέρχονται από την Κίνα.

Τόνισε τέλος ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί μια τέτοια δραστηριότητα και ότι το ζήτημα έχει γίνει ένα βασικό θέμα ανησυχίας και συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.