Επιστήμονες κατάφεραν να ανασυνθέσουν ψηφιακά αρχαίες γλώσσες που “πέθαναν” πριν χιλιάδες χρόνια
Η γλώσσα ήταν ανέκαθεν ένα ισχυρό εργαλείο για τον άνθρωπο. Πολύ πριν εμφανιστεί η γραφή, οι άνθρωποι μιλούσαν μεταξύ τους για να επικοινωνήσουν. Δυστυχώς πολλές από αυτές τις γλώσσες κατέληξαν νεκρές με το πέρασμα των αιώνων και καθώς δεν είχαν απομείνει γραπτά μνημεία από αυτές είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε κάτι για αυτές.
Όμως, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, κατάφεραν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή να ξαναφέρουν στη ζωή αυτές τις γλώσσες. Έτσι, δημιούργησαν αρχεία με γλώσσες που ομιλούνταν ακόμη και πριν από 7.000 χρόνια.
Για να το καταφέρουν αυτό οι επιστήμονες μελέτησαν 637 γλώσσες που ομιλούνται σήμερα, στην πλειοψηφία τους διάλεκτοι από την Ασία και τον Ειρηνικό. Αναζήτησαν τις ρίζες των λέξεων των γλωσσών αυτών. Πρόκειται για μια δύσκολη και μακροχρόνια δουλειά για τους γλωσσολόγους.
Αφού εισήγαγαν δεδομένα σε υπολογιστή, κατάφεραν με ένα πρόγραμμα να βρουν τα σταθερά ηχητικά και λεκτικά μοτίβα μεταξύ των γλωσσών. Αυτά τα μοτίβα χρησιμοποιήθηκαν σαν βάση για την ανάπλαση αρχαιότατων λέξεων.
Το πρόγραμμα χρησιμοποίησε 142.000 λέξεις που υπάρχουν σε γλώσσες που μιλιούνται σήμερα. Διαπιστώθηκε ότι το 85% των λέξεων έχουν ηχητική ή χαρακτηρολογική ομοιότητα και συνεπώς προέρχονται από κοινές ρίζες.
Παρ' ότι ίσως ισοδυναμεί με επιστημονικό άθλο ή και κάτι ακατόρθωτο, απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να φτιάξουν την πρώτη εκείνη γλώσσα από την οποία προήλθαν όλες οι υπόλοιπες.