Ο δήμιος που στράφηκε κατά της θανατικής ποινής

Μέσα σε 17 χρόνια εκτέλεσε 62 ανθρώπους. Ο Jerry Givens ήταν για δυο σχεδόν δεκαετίες ο δήμιος της πολιτείας της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Η διαδικασία που ακολουθούσε πάντα η ίδια: ξύριζε το κεφάλι του θανατοποινίτη, ακουμπούσε τα χέρια του στο κεφάλι του καταδικασμένου, έκανε μια προσευχή για άφεση αμαρτιών του μελλοθάνατου, μετά έβαζε το ειδικό κράνος στο κεφάλι του και άναβε την παροχή του ρεύματος.

Συνταξιούχος πια, ο Givens έχει γίνει ένας από τους πιο δραστήριους ακτιβιστές στις ΗΠΑ και λάβρος πολέμιος της θανατικής ποινής! Η άποψη του 60χρονου άλλαξε άρδην όταν παρ' ολίγον να εκτελέσει έναν αθώο. Η ακύρωση της ποινής ήρθε την ώρα που ο καταδικασθείς καθόταν ήδη στην ηλεκτρική καρέκλα. Ευτυχώς ο Givens δεν είχε προλάβει να ανοίξει την παροχή ρεύματος.

“Από τις 62 ζωές που αφαίρεσα, έμαθα πολλά” λέει ο ίδιος κάνοντας έναν απολογισμό της 60ετούς ζωής του.

Στροφή 180° στην άποψη για τη θανατική ποινή

Στις 16 Ιανουαρίου η Βιρτζίνια εκτέλεσε τον 110ο θανατοποινίτη στην μεταπολεμική ιστορία της. Από τότε που ο Givens έφυγε από τη δουλειά του όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

Το 1999, 13 άνθρωποι εκτελέστηκαν στην πολιτεία. Η εκτέλεση του 110ου κρατουμένου ήταν η πρώτη μέσα σε 6 μήνες. Το 2011 και 2012, τα ποσοστά των εκτελέσεων στη Βιρτζίνια έχουν μειωθεί κατά 75%. Αν και η ποινή εξακολουθεί να ισχύει στην πολιτεία, επιβάλλεται όλο και λιγότερο. Στη διετία 2011-12, πέντε πολιτείες κατήργησαν τη θανατική ποινή. Αυτό το μήνα θα καταργηθεί και στο Μέριλαντ. Και οι αρχές της Βιρτζίνια υποστηρίζουν ότι η κατάργηση είναι καθ' οδόν και στη Βιρτζίνια, την πολιτεία με τις περισσότερες εκτελέσεις στις ΗΠΑ μετά το Τέξας.